Zdravlje

Riža od karfiola s graškom i gljivama

Jeste li znali da od karfiola možete napraviti – “rižu”?

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Pržena tzv. riža od karfiola zdravija je verzija klasične pržene riže i prava senzacija među ljubiteljima lagane i vegetarijanske hrane. Karfiol, kao osnovni sastojak, zamjenjuje tradicionalnu rižu čineći ovo jelo idealnim za sve one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata, ali ne žele žrtvovati okus ili teksturu hrane. Iako slična u izgledu, pržena riža od karfiola pruža bogatstvo okusa s dodatkom tamari umaka, sezamovog ulja i rižinog octa. Upravo oni sve ostale sastojke spajaju u savršen, ukusan obrok.

Ovo jelo također donosi zdrave i nutritivne prednosti, jer sadrži obilje povrća: gljive, mrkvu i grašak, mladi luk i češnjak. Svi ovi sastojci puni su vitamina, vlakana i antioksidansa i izvrsni su za tijelo i zdravlje. A za još bolji okus jela sve se pirja na avokadovom ulju koje daje bogatu kremastu teksturu i blagu, orašastu aromu.

Pročitajte još

Posluženo uz jaje na oko i kriške svježeg avokada, ovo jelo postaje pravi delikatesni obrok pun zdravih masti,proteina i vlakana. Pržena riža od karfiola nije samo zdrav obrok, već i svestrano jelo koje se može prilagoditi raznim okusima i preferencijama.

Riža od karfiola s graškom i gljivamaSastojci:2 žlice tamari umaka2 žlice sezamovog ulja2 žličice ulja avokada2 žlice rižinog octa250 g shiitake gljiva1 veća mrkva2 češnja češnjaka1 karfiol2 mlada luka2 jaja100 g smrznutog graška

Priprema:

Karfiol usitnite u sjeckalici.

Pomiješajte rižin ocat, tamari umak i sezamovo ulje.

Na ulju avokada pirjajte gljive i mrkvu narezanu na kockice oko 10 minuta.

Posolite, pa dodajte češnjak, mladi luk narezan na kolutove, grašak i usitnjeni karfiol.

Sve pirjajte 10ak minuta, zatim dodajte mješavinu octa, tamari umaka i sezamovog ulja.

Poslužite uz poširano ili jaje na oko i kriške avokada.