Uživajte u ovoj savršenoj štrudli s orasima i makom, koja će vam zasladiti svaki trenutak! Mekano tijesto, bogat fil od oraha i maka, i miris koji se širi iz pećnice pravi su recept za uživanje.
Bilo da je poslužite uz šoljicu kafe ili kao desert nakon ručka, ova štrudla će osvojiti srca svih sladokusaca!
Potrebno je:
20 g kvasca
300 ml mijleka
3 jaja
100 g šećera
50 g maslacakorica limuna
800 g brašna
100 g suvog grožđa
200 g maka
200 g mljevenih oraha
malo ulja2 kašike džema
Priprema:
U vanglicu umutiti 2 jaja i jedno bjelance, žumance ostaviti za premazivanje. U jaja dodati nadošli kvasac, sipati ostatak mlakog mlijeka, otopljen maslac, koricu limuna, brašno, malo soli i suvo grožđe. Zamijesiti glatko tjesto.
Ostaviti da poraste. U mak i orahe sipati malo vrućeg mleka i po malo ulja i izmiješati. Šećer dodati po želji.
Kad testo nadođe, isjeći dva dijela, pa pokriti još malo. Razviti testo u praviugaonik tanko, premazati džemom malo, pa makom. Uviti u tanki rolat. Drugi dio premazati mljevenim orasima.
Spojiti pri vrhu, pa uviti u pletenicu. Staviti u duguljasti podmazan pleh, pa kad poraste premazati jajetom. Peći na 180 stepeni C 50 minuta. Prijatno!