Magazin

Recept za štrudlu: Kombinacija oraha i maka će vas oduševiti

Imamo odličan recept za štrudlu sa orasima i makom.

strudla sa makom
FOTO: PIXABAY

Uživajte u ovoj savršenoj štrudli s orasima i makom, koja će vam zasladiti svaki trenutak! Mekano tijesto, bogat fil od oraha i maka, i miris koji se širi iz pećnice pravi su recept za uživanje.

Pročitajte još

Bilo da je poslužite uz šoljicu kafe ili kao desert nakon ručka, ova štrudla će osvojiti srca svih sladokusaca!

Potrebno je:

20 g kvasca

300 ml mijleka

3 jaja

100 g šećera

50 g maslacakorica limuna

800 g brašna

100 g suvog grožđa

200 g maka

200 g mljevenih oraha

malo ulja2 kašike džema

Priprema:

U vanglicu umutiti 2 jaja i jedno bjelance, žumance ostaviti za premazivanje. U jaja dodati nadošli kvasac, sipati ostatak mlakog mlijeka, otopljen maslac, koricu limuna, brašno, malo soli i suvo grožđe. Zamijesiti glatko tjesto.

Ostaviti da poraste. U mak i orahe sipati malo vrućeg mleka i po malo ulja i izmiješati. Šećer dodati po želji.

Kad testo nadođe, isjeći dva dijela, pa pokriti još malo. Razviti testo u praviugaonik tanko, premazati džemom malo, pa makom. Uviti u tanki rolat. Drugi dio premazati mljevenim orasima.

Spojiti pri vrhu, pa uviti u pletenicu. Staviti u duguljasti podmazan pleh, pa kad poraste premazati jajetom. Peći na 180 stepeni C 50 minuta. Prijatno!