Magazin

Recept star preko 3000 godina: Topi salo, čisti tijelo od toksina

Za ljekovita svojstva đumbira ljudi znaju više od 3.000 godina. Ovaj začin vodi porijeklo iz Azije, ali se najviše gaji i koristi u Indiji.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Danas ga možemo nabaviti u bilo kom dijelu svijeta.

Đumbir sadrži dosta ljekovitih koncentrovanih minerala i vitamina, a najviše ih ima u korjenu.

Kinezi su ga od davnina koristili protiv bolova u stomaku, reume, zubobolje i mučnine. Konfučije ga je redovno konzumirao zbog zdravlja ali i zbog afrodizijačkog dejstva. Kineskinje vekovima koriste đumbir u prvim mjesecima trudnoće da bi ublažile mučnine.

Važno je istaknuti da nisu uočene nikakve nuspojave pri uzimanju đumbira u normalnim količinama.

Čaj od đumbira

Priprema se izuzetno lako. Svež koren đumbira (koji možete kupiti u bilo kom većem supermarketu) oljuštite oštrim nožićem i isecite 1-2 tanka listića koje stavite u šolju. Nalijte vrućom vodom i kad se malo prohladi popijte ga.

Đumbir kao začin

Koristite onaj u prahu i začinite svako kuvano jelo (paprikaš, gulaš, punjene paprike…). Đumbir je ljutkast pa pazite da ne preterate. Takođe, u tom slučaju nema potrebe da dodajete biber.

Ojačajte imunitet

Narendajte dva svježa korjena đumbira na sitne rende i pomešajte sa 1/2 kg meda. Konzumirajte 3-4 puta dnevno drvenom kašičicom. Ova moćna mješavina sačuvat će vas od raznih virusa i podići vam imunitet za samo nekoliko dana. Preporučuje se ljudima koji su preležali neku težu bolest ili završili hemoterapiju i zračenje.

Eliksir od đumbira i bijelog luka

Sitno isjeckajte korijen đumbira i beli luk (ili narendajte) i stavite u teglu zajedno sa dva limuna koja ste prethodno oprali i isekli na kriške. Prelijte mešavinu limunovim sokom i medom. Pustite da odstoji nedjelju dana na sobnoj temperaturi a zatim procedite kroz gazu. Konzumirajte nekoliko puta dnevno.

Protiv reume

Korjen svježeg đumbira narendajte i pomiješajte sa čašom svježeg soka od ananasa. Kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta, a pred kraj dodajte jednu kašiku meda. Uzimajte po jednu kašiku ujutru i uveče.

Sok od đumbira

Stavite u blender 1-2 cm svežeg korena đumbira, svjež limun, nekoliko šargarepa i jednu očišćenu jabuku. Dodajte vode i popijte kao sok.