Magazin

RECEPT Kremasta piletina u sosu od bijelog luka

Piletina je jedna od omiljenih naših namirnica, a može se spremati na više načina. Recept za piletinu u sosu od bijelog luka je kremasti ručak koji će vas sve osvojiti, a priprema mu nimalo nije teška.

piletina od sosa od gljiva
FOTO: PIXABAY

Sastojci za piletinu u sosu od bijelog luka:

450 g pilećeg bijelog mesa7 čenova bijelog luka100 g brašna100 g rendanog parmezana3 kašike putera3 kašičice suvog začina3 kašike maslinovog ulja2 šolje pilećeg bujona1 kašičica soja sosa100 g kisele pavlakesobiber

Priprema piletine u sosu od bijelog luka:

Napravite pileći bujon i u njega ubacite soja sos pa promiješajte. Sa strane u jednu činiju pomiješajte brašno i parmezan, a u drugu so, biber i ostale začine i možete po želji dodati one koje volite.

Piletinu isjecite na šnicle pa ih uz pomoć čekića izlupajte i istanjite. Uz pomoć ubrusa uklonite višak tečnosti sa njih, pa prvo ubacite u začine pa u brašno i onda u dobro zagrijan maslinovim uljem tiganj. Pecite svaku stranu do po pet minuta, pa kada bude gotovo stavljajte na tanjir na papirni ubrus.

U istom tiganju otopite puter pa dodajte sitno sjeckani bijeli luk i uz miješanje pržite do nekih sedam minuta, dok se bijeli luk ne karamelizuje. Dodajte kašiku brašna i sjedinite, pa onda i pileći bujon koji ste prethodno spremili. Pustite da se dobro ukrčka pa na kraju dodajte kiselu pavlaku i rendani parmezan.

Kada smjesa postane kremasta i kada se svi sastojci sjedine, ubacite ocijeđenu piletinu i malo sosa prelijte preko njih. Poklopite i kuvajte oko pet minuta i za to vrijeme će sos početi da se zgušnjava. Poslije tog vremena, jelo će biti gotovo pa ga možete ukrasiti sjeckanim peršunom, prenosi ona.rs.