Politika

REAKCIJA SDA: Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora reći istina

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su reagovali na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji, kako kažu iz SDA, "držeći se teza Dobrice Ćosića o tome da je 'laž srpski državni interes', boraveći u Mostaru danas je ponovo negirao genocid u Srebrenici i lagao o međunarodnoj presudi protiv Srbije".

FOTO: SDA
FOTO: SDA

“Tvrdnjom da je „pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici”, nervozni Vučić se vratio na fabričke postavke iz vremena kada je boravio na ratištima oko Sarajeva, kada je izgovarao prijetnje „sto za jednoga“ i kada je po Beogradu lijepio plakate podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Koliko god se Vučić trudio da lažima negira i vlastitu ulogu i ulogu države na čijem je trenutno čelu, istina će zauvijek ostati zapisana. A ona glasi: Međunarodni sud pravde u Hagu je Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u Srebrenici, čime je postala prva i jedina država na svijetu za koju je sudski utvrđeno da je prekršila Kоnvеnciјu о sprеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida”, navode iz SDA.

Dalje dodaju da Vučiću neće pomoći ni negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugosloviju, pred kojim je za genocid, druge ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat osuđen kompletan srpski politički i vojni vrh.

Upravo zbog negiranja genocida i činjenica utvrđenih pred međunarodnim sudovima, slavljenja ratnih zločinaca, te pokušaja historijskog revizionizma, koje sistematski provode državni vrh Srbije i čelnici bh. entiteta RS, neophodno je usvojiti Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali je neophodno i svakodnevno reagirati na izgovorene laži. Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora ponoviti istina”, zaključuju iz SDA.