BiH

Razmatra se oduzimanje auta bahatim vozačima, čeka se Fortin prijedlog

Članovi nadležne Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine razmatrat će naredne sedmice dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima. 

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Dopunama se propisuje se da se višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja može izreći zaštitna mjera privremenog ili trajnog oduzimanja vozila, kao i definiranje i adekvatno sankcioniranje naročito bahate vožnje.

Pročitajte još

Kako se navodi u obrazloženju, razlog donošenja dopuna je tragičan ishod saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su poginule mlade doktorice, a koju je izazvalo lice koje je upravljalo autom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola i kojem su ranije izrečene kazne zbog saobraćajnih prekršaja u visini od 2.000 maraka, a koje nisu plaćene.

Treba kazati da je ranije Zastupnički dom tražio je od Ministarstva komunikacija i prometa BiH da u što kraćem roku dostavi Vijeću ministara na usvajanje i upućivanje u parlamentarnu proceduru dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja kojima će se, između ostalog, definisati i adekvatno sankcionisati naročito bahate, prenosi Faktor.

Vijeće ministara nije dostavilo u parlamentarnu proceduru traženi Prijedlog zakona.

Član Komisije Edin Ramić kazao je da se radi o prijedlogu komisije iako je komisija zadužila Ministarstvo komunikacija i prometa da im dostavi prijedlog mjera.

– Jednostavno, to sa ministrom Edinom Fortom ne ide. Rijetko dolazi na sjednice komisije, a i kad dođe nije upućen u tematiku. Mjere koje je Komisija uputila možda ne pokrivaju cijelu oblast, ali koliko toliko unapređuju stanje.

Nadam se da će u međuvremenu Ministarstvo uputiti neku radnu verziju na komisiju pa da se ide u parlamentarnu proceduru. Ministarstvo se ne bavi svojim poslom. Dođemo u probleme sa aviosaobraćajem, oni se sakriju, dođemo u probleme sa ubistvima u saobraćaju, ne zanima ih, dođemo u probleme sa BHRT-om, oni su i dalje nenadležni – kazao je Ramić.

Dopunama koje će razmatrati Komisija 27. februara definira se pojam višestrukog povratnika. Ovlašteno lice privremeno će oduzeti vozilo od vozača na licu mjesta gdje je zatečen u činjenju težeg prekršaja kojim se ugrožava sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, ukoliko se, uvidom u evidencij, utvrdi da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja.

Višestruktim povratnikom smatra se vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje tri puta pravosnažno prekršajno kažnjen za neki od sljedećih prekršaja: upravljanje motornim vozilom u saobraćaju pod utjecajem alkohola u krvi i/ili organizmu preko 1,5 g/kg, upravljanje pod dejstvom opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, odbijanje vozača da se obavi ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i aparata, upravljanje vozilom za koje je na vanrednom tehničkom pregledu utvrđena neispravnost za koju je propisano isključivanje iz saobraćaja…

Definirana se i pojam i nasilničke vožnje. Pod njom se, između ostalog, smatra se kada se vozač vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 60 km/h veća od dozvoljene, odnosno van naselja kreće brzinom koja je za više od 80 km/h veća od dozvoljene, koji na mjestu na kojem se saobraćajem upravlja semaforima ne zaustavi svoje vozilo na dva ili više znakova crvenog svjetla u razmaku od 10 minuta, koji vozilom pretiče kolonu motornih vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smjerovima kretanja.