BiH

Ramiz Salkić: Zakonom želimo potvrditi pravo na bosanski jezik i otkloniti diskriminaciju

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić i Amir Hurtić uputili su u skupštinsku proceduru Nacrt zakona o službenoj upotrebi službenih jezika Bosne i Hercegovine u tom entitetu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Traže da Narodna skupština Republike Srpske uvrsti taj nacrt u dnevni red na prvoj narednoj sjednici.

Na pres-konferenciji održanoj tim povodom danas Salkić je izjavio da je njega i kolegu Hurtića, u izradi zakona vodila želja za otklanjanjem diskriminacije s kojom se Bošnjaci u RS-u svakodnevno suočavaju prilikom imenovanja i korišćenja bosanskog jezika.

Svi pozitivni propisi, naveo je također, kao što su Ustav Bosne i Hercegovine, Ustav entiteta RS, međunarodni dokumenti, „daju nam za pravo da imenujemo svoj jezik kako želimo“, samo to sprječavaju vlasti u ovom entitetu.

–  Nacrtom zakona želimo pokrenuti ukidanje diskriminacije  – riječi su Ramiza Salkića.

Zakon bi onemogućo dosadašnju ponižavajuću i diskriminirajuću praksu budući da vlast u Republici Srpskoj u praksi “jezik srpskog naroda” naziva “srpskim”, dok isti takav pristup ne primjenjuje za Bošnjake jer “jezik bošnjačkog naroda” ne naziva “bosanskim”.

Osim što predlagači zakona, Salkić i Hurtić, žele stoga otkloniti diskriminaciju, očekuju i da će naići na političko razumijevanje te da će Nacrt biti što skorije na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske.

Obrazlažući predložena rješenja, oni navode da zakon definira tačan naziv svakog od službenih jezika kao: bosanski, srpski i hrvatski, a kao službena pisma latinicu i ćirilicu.

Prema predloženom zakonu, pod pojmom službenog jezika smatra se standardizirani tip jezika kao sredstvo i opšte dobro nacionalne kulture konstitutivnih naroda i ostalih građana u Bosni i Hercegovini.

Uređena je obavezna upotreba službenih jezika u Republici Srpskoj u radu organa vlasti na svim nivoima kad vrše javna ovlašćenja, u radu javnih preduzeća i javnih službi, kao i u radu drugih organizacija kad to građani i druga lica u Republici Srspskoj zahtijevaju.

Nadalje, u ustanovama i drugim oblicima organiziranja u oblasti obrazovanja (predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje), obrazovno-vaspitni rad, izdavanje isprava, vođenje postupaka i propisanih evidencija, ostvaruje se ravnopravno na službenim jezicima, kako su u Nacrtu zakona predložili poslanici Ramiz Salkić i Amir Hurtić među drugim odredbama.

Prihvati notifikacije