Svijet

Radnik britanske ambasade u Berlinu osuđen zbog špijuniranja

Čovjek koji je ruskoj državi prenio veoma osjetljive informacije dok je radio u obezbjeđenju britanske ambasade u Berlinu osuđen je u petak na 13 godina i dva mjeseca zatvora na sudu u Londonu.

FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Sud je saslušao Davida Ballantynea Smitha (58) koji je prikupljao povjerljive informacije više od tri godine, uključujući “tajne” vladine komunikacije s tadašnjim premijerom Borisom Johnsonom i druge osjetljive dokumente.

Smith se u novembru izjasnio krivim za osam krivičnih djela prema Zakonu o službenim tajnama, uključujući optužbu koja se odnosi na prenošenje informacija general-majoru Sergeju Čuhrovu, ruskom vojnom atašeu u Berlinu, u novembru 2020.

Ostalih sedam optužbi uključuje prikupljanje informacija koje bi mogle biti korisne Rusiji, od kojih se četiri odnose na oficira MI5 koji se predstavljao kao “Dmitrij”, ruski državljanin koji je navodno pružao pomoć Britaniji.

U ovoj je sedmici Smith rekao sudu da se “gadi sebi i da se stidi onoga što je uradio”, i da je počeo da prikuplja povjerljive informacije tokom spora sa kolegama i dok je patio od depresije.

Rekao je da je dokumente snimio nakon što je popio “sedam pinti piva”, dodajući: To je u to vrijeme izgledalo kao dobra ideja – kazao je.

Rekao je, međutim, da nikome nije proslijedio dokumente jer bi “to svjesno štetilo Ujedinjenom Kraljevstvu”, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije