Svijet

Predsjednik Kolumbije: Netanyahu će u historiju ući kao počinitelj genocida

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro oštro je kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekavši da će ući u historiju kao počinitelj genocida.

FOTO: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL
FOTO: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL
Arhiva

Gospodine Netanyahu, ući ćete u historiju kao počinitelj genocida. Bacanje bombi na hiljade nevine djece, žena i staraca vas ne čini herojem. Ostajete uz one koji su ubili milione Jevreja u Evropi. Genocid, bez obzira da li je povezan s religijom ili ne, je genocid. Barem sada zaustavite napade poručio je Petro u objavi na društvenoj mreži X kao odgovor na Netanyahuovu raniju optužbu za antisemitizam, javlja Anadolija.

U ranijem postu, Petro je rekao da semiti ne bi trebali biti odgovorni za genocid, jer su iskusili genocid. Kao što je neprihvatljiv genocid počinjen nad jevrejskim narodom u nacističkoj Evropi, tako je neprihvatljiv i trenutni genocid nad palestinskim narodom. I ja sam sekularan, republikanac i pristalica običnih ljudi – poručio je Petro.

Pročitajte još

Dodao je da nije pristalica ni palestinskog pokreta Hamasa. Ako Gaza umre, umrijet će i čovječanstvo – zaključio je predsjednik Kolumbije.

Kolumbija je prekinula diplomatske odnose s Izraelom 3. maja, navodeći kao razlog napade na Palestince u Gazi.