Svijet

Dvojica izraelskih vojnika poginula u borbama u Gazi

Vojska za genocid optuženog Izraela u petak je saopštila da su još dva vojnika poginula u borbama s palestinskim grupama otpora u južnom Pojasu Gaze u protekla 24 sata, javlja Anadolu.

izrael gaza vojska idf
FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
Ilustracija

Portparol izraelske vojske rekao je da su ubijeni bili narednici.

Broj poginulih pripadnika izraelske vojske od početka kopnene operacije u opkoljenoj enklavi 27. oktobra povećan je na 235, dok je ukupan broj poginulih izraelskih vojnika od početka sukoba 7. oktobra povećan na 572.

Od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, u izraelskoj ofanzivi na Gazu je ubijeno više od 28.600 ljudi i izazvano masovno uništenje i nestašica potrepština.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​