Magazin

Puni šećera: Izbjegavajte ode dodatke za hranu

Kao i većina prehrambenih proizvoda, naizgled obični začini mogu da sadrže veliku količinu šećera. Iz tog razloga je važno uvijek pročitati sastav.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ukoliko vidite da se u proizvodu nalaze sirup, dekstroza ili melasa, nemojte da ga kupujete, savjet je nutricionistkinje Laure Burak.

Evo nekoliko dodataka jelima koje bi u ovom slučaju trebalo da izbjegavate.

Kečap

– Većina kečapa na tržištu sadrži dodatni šećer, obično u obliku kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze – objasnila je Burak.

Poznato je da konzumiranje kukuruznog sirupa dovodi do gojaznosti, insulinske rezistencije i dijabetesa.

– Pripazite na izvore šećera i obavezno provjerite koliko grama šećera je u kečapu koji planirate da kupite – dodala je.

Senf

Obratite pažnju jer proizvođači često stavljaju šećer u senf kako bi poboljšali njegov ukus. U posljednje vrijeme šećer sa senfom postaje sve popularniji, ali ni on nije naročito dobar za zdravlje.

– Može vam se učiniti da je senf sa medom zdraviji, ali je to daleko od istine. Med je samo ‘izgovor’ za dodavanje još veće količine šećera u proizvod – navela je ona, prenosi B92.

Prelivi za salatu

Sve vrste preliva za salatu koje možete pronaći u supermarketima su nezdrave jer umanjuje nutritivnu vrijednost zdravog obroka. Nutricionistkinja smatra da je najbolja opcija da sami napravite preliv jer ćete samo tako biti sigurni da nema velike količine šećera.