Kultura

Publicista Vedad Hasanović iz Vogošće objavio novu knjigu: MALIGNE PRIČE BENIGNOG DJEČAKA ŠERETA NAMĆORA

Knjiga Vedada Hasanovića (Veduarda Sanovhe) iz vogošćanskog naselja Ugorsko “Maligne priče benignog dječaka šereta namćora” je,iako druga, ustvari prva njegova knjiga ovakvog formata. Sastoji se od osamnaest vrlo neobičnih priča koje su ispričane na neobičan način. Detalji u njima opisani su autorovim autentičnim šeretskim izričajem u kojem je nemoguće izbjeći susret sa ironijom, sarkazmom i crnim humorom.

FOTO: E. MURAČEVIĆ
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Svoju prvu knjigu aforizama “metaFORE” objavio je 1. aprila prije dvije godine. U njoj je govorio o bosanskohercegovačkoj zbilji, o svim pratećim pojavama koje nas opterećuju kao što su nacionalizam, ratovi i druge gluposti.

-U sumornu svakodnevnicu želio sam unijeti malo vedrine jer je vrlo bitno da mentalno i tjelesno budemo zdravi kako bi lakše preživjeli sve ono što nas smara i opterećuje, kaže Vedad Hasanović. U ovoj novoj knjizi, umjesto aforizama, upustio sam se u pisanje priča. Čitalac će iz stranice u stranicu otkrivati o čemu one govore, šta te priče žele da kažu i zašto su baš maligne, a istovremeno šaljive.

Proturiječan naslov

Iako je prevashodno pisac aforizama novoj knjizi dao je jedan naizgled proturječan naslov, u suštini aforistički, naslov sa intencijom da već na samom startu “ukaže” na to da je sadržaj knjige kolekcija paradoksalnih ličnih, ali i društvenih i političkih pojava u kojima i sa kojima autor živi i postoji. Knjiga “Maligne priče benignog dječaka šereta namćora” koncipirana je tako da je iza svake priče, ali i između redova, smještena neka negativna kritika ili provokacija. Naprosto rečeno “čačkanje” onoga što ne bi trebalo čačkati.

Autor u njima ne štedi ni samoga sebe. Vedad je sociolog, pa se kroz čitanje ovih priča može osjetiti i njegov duh sociologa. Naslovi priča su također, kao i naziv knjige, vrlo neobični i nesvakidašnji. “Isus Krist iz muslimanskog sela Boljakov Potok”, “Ljubavna stvar između Desnice i Ljevice”, “Muslimanska zbilja i muslimanski jezik zbilje”, “Kurbani i Hrvati”, “Zelene priče iz Šumske Republike”, “Ekološko pušenje i etničko čišćenje”… neki su od njih.

FOTO: E. MURAČEVIĆ
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Inače, Veduard Sanovha čije je pravo ime Vedad Hasanović je deklarisani oponent i protivnik ideje i prakse vladavine etnonacionalnih partijai pokreta i etnoteritorijalnog nacionalizma u Bosni i Hercegovini, pa je u ovoj knjizi, na sebi svojstven način, izvrnuo ruglu koncept autoriteta, tradicije i kolektiviteta. U toku nastajanja knjige bio je lišen slobode jer je prekršio saobraćajni propis. U toku noći koju je proveo u policijskoj stanici, rekao je policajcima da su mu vrlo zanimljive pojave i materijal za jednu priču u djelu koje stvara. Tako je nastala priča “Dramsko kazalište u policijskoj stanici i sloboda u promilima”.

Desnica i Ljevica

Priča “Ljubavna stvar između Desnice i Ljevice” posvećena je njegovoj platonskoj, to jeste, nedostižnoj i nedostupnoj ljubavi koja se nalazi na onoj nekoj drugoj strani ideologije, politike i svjetonazora.

Inače, Vedad Hasanović, rođen je 21. jula 1986. u Sarajevu. Po obrazovanju je magistar sociologije. Žao mu je što je Bosanac, ali se ne stidi. Volio bi da je Englez, pa onda ne bi imao potrebu da se pravi Englez. Sretno neoženjen, ali ne bježi od braka. Doduše, ni ne ganja ga. Smatra da je najveća istina u šali. Zato voli da se šali. (E. M.)

Prihvati notifikacije