BiH

Provodi se istraživanje kvalitete vode za piće na području Mostara

Eko HUB Blagaj i Omladinski klub ''Novi Val'' zajedno s izvan. prof. dr. Lejlom Riđanović provode istraživanje kvalitete vode za piće na području Mostara, koje ima za cilj osigurati pouzdane podatke o mikrobiološkom i fizičko-kemijskom stanju vode koju građani konzumiraju, te pružiti stručnu analizu rezultata kako bi se procijenila njena zdravstvena ispravnost.

FOTO: MOSTAR.LIVE
FOTO: MOSTAR.LIVE

Istraživanje se provodi u sklopu projekta ”Misli o prirodi”.

U skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, uzorci vode će biti uzeti s osam različitih lokacija na teritoriju Mostara. Analize će se provesti kako bi se procijenila mikrobiološka i fizičko-kemijske karakteristike vode, a dobiveni podaci će se predstaviti javnosti kroz okrugli stol i Dokument – Tumačenje i stručna analiza rezultata istraživanja i procjena kvalitete vode.

Analize vode za piće provest će se u ovlaštenim laboratorijskim institucijama kako bi se osigurala njihova pouzdanost i kredibilnost.

Krajnji cilj ovog istraživanja je da se građanima pruže relevantne informacije o kvaliteti vode koju koriste za piće na području grada Mostara, kako bi se povećala svijest o potrebi za očuvanjem i zaštitom izvora pitke vode kao i rijeka, priopćeno je iz Eko HUB-a Blagaj.