Svijet

Proruski populist pobijedio na izborima u Slovačkoj, ali trebat će saveznike za vladu

Slovački ljevičarski bivši premijer Robert Fico pobijedio je svog progresivnog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje za ukidanje vojne pomoći Ukrajini.

FOTO: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
FOTO: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Fico će morati pridobiti saveznike za formiranje sljedeće vlade, pokazali su u nedjelju ukupni izborni rezultati. Rezultati s 98 posto registriranih biračkih mjesta na subotnjim izborima pokazuju da vodi Ficova stranka SMER-SSD s 23.37 posto glasova.

Slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16.86 posto, a treća stranka je HLAS (Glas), koja bi mogla postati ključna za sastavljanje nove vlade, s 15.03 posto.

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka pridružila bi Slovačku Mađarskoj u osporavanju podrške Ukrajini

Fitzov bivši kolega i čelnik ljevičarskog HLAS-a, Peter Pellegrini, držao je otvorene opcije za buduće koalicije. Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi članicu NATO-a Slovačku Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o podršci Ukrajini, baš kao što blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji, piše Index.hr.

To bi također signaliziralo daljnji pomak u regiji protiv političkog liberalizma, što bi mogao ojačati i konzervativni PiS ako pobijedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog mjeseca. Fitcova stranka je više nacionalistička i socijalno konzervativnija, kritizira socijalni liberalizam za koji kaže da je nametnut iz Bruxellesa. 

Izlazne ankete davale su prednost PS-u, ali rezultati su išli u korist Fica

PS je liberalan u pogledu zelene politike, LGBT prava, dublje europske integracije i ljudskih prava. “Želimo sve procijeniti, pa ćemo pričekati konačno prebrojavanje”, rekao je Robert Kalinak, kandidat SMER-SSD-a i dugogodišnji Ficov saveznik, dodajući da će stranka danas komentirati potpune rezultate.

Izlazne ankete davale su prednost PS-u, ali rezultati su išli u korist Fica i otvorili izglede da bi mogao osvojiti četvrti mandat kao premijer nakon što je vodio vlade 2006.-2010. i 2012.-2018.

Prihvati notifikacije