Kultura

Promovisana knjiga 'Bokeljski zagovori' u Tuzli

U ateljeu Ismet Mujezinović sinoć je u okviru 3. Napretkovih dana u Tuzli održana promnocija naučno-historijske knjige prof.dr Vande Babić - Galić "Bokeljski zagovori".

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Promotori su bili prof. dr. Božo Skoko i prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod.

Autorica knjige prof.dr Vanda Babić – Galić, članica je Središnje uprave HKD Napredak i posebna savjetnica ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Ona je kroz svoje naučno djelovanje, kao redovna univerzitetska profesorica dala nemjerljiv doprinos u očuvanju hrvatske kulturne i historijske baštine Boke kotorske, ali i općenito promociji autohtone kulture Hrvata posebno onoj izvan današnjih granica Republike Hrvatske.

Profesorica Babić – Galić smatra kako je iznimno važno govoriti o autohtonoj kulturi Hrvata jer se, kako ističe, van današnjih granica Republike Hrvatske ne zna dovoljno.

Kada se govori o Boki kotorskoj to je nesumnjivo iznimno važan segment hrvatske kulturne baštine i dio kulture Crne Gore o kojem se zajednički brine.

“Ovom knjigom sam željela osvijestiti akademsku javnost kako u Republici Hrvatskoj tako i Crnoj Gori da bi je i s jedne i druge strane uključili u obrazovni sustav. Često sam kod lokalnih vodiča u Crnoj Gori slušala podosta netočnosti u interpretaciji bokeljske baštine, koja je velika i značajna. Primjerice, u Perastu je osnovana najstarija institucionalna pomorska škola u 17. stoljeću, a peraški kapetani obrazovali su mnoge. Manje je poznato da je Matija Zmajević za vrijeme Petra Velikog osnovao rusku mornaricu, a jedno od dva najjužnija marijanska svetišta Crkve u Hrvata u Boki je otok Gospe od Škrpjela, umjetni otok koji su oko jedne hridi izgradili gorljivi Peraštani. Ta, hrvatska sikstina, kako je zovemo zbog njezina duhovnog i kulturnog bogatstva u sebi krije neprocjenjive vrijednosti. Katedrala sv. Tripuna starija je od otkrića Amerike, Bazilike sv. Petra u Rimu, Uspenskog hrama u Moskvi ili pak Notre Dame u Parizu i sama činjenica da datira iz 1166. vrijedna je pažnje i divljenja. Još treba istaknuti kako je Bokeljska mornarica iz 809. najstarija mornarica na svijetu i osobni pečat je Hrvata Boke te Tripundanske svečanosti i Peraški ceremonijali dio su tradicijske kulture Bokelja i s ovim odrednicama i kulturnim biserima treba se upoznati svatko tko želi obogatiti sebe nacionalno, ali i općekulturno”, navodi prof.dr Vanda Babić – Galić.