Kultura

Predstavljena knjiga "Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi"

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u srijedu 29. marta, u sklopu kulturne manifestacije „Napretkov tjedan kulture“, predstavljena je monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“ autora Miroslava Landeke, predsjednika Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" Glavna podružnica Mostar i dopredsjednika Središnje uprave HKD "Napredak" u Sarajevu.

FOTO: HKD NAPREDAK
FOTO: HKD NAPREDAK

Monografija je bogata i lijepo ispričana priča o radu HKD-a Napredak Glavne podružnice Mostar između dvije izborne skupštine 2018. 2022., podružnice koja se svojim radom, projektima i programima koje je organizirala pozicionirala, korak po korak, u jednu od 66 najaktivnijih podružnica HKD Napredak, priopćeno je iz mostarskog Napretka.

Uz autora Miroslava Landeku, monografiju su predstavili historičar Anto Ivić, bivši predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Marko Romić, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović i dopredsjednik Središnje uprave HKD “Napredak” u Sarajevu Josip Križanović.

Bivši predsjednik mostarske glavne podružnice dr. Marko Romić istaknuo je kako mu je bila velika čast biti dio tima ljudi koji je poput feniksa podigao rad mostarske Napretkove podružnice na jednu zavidnu organizacijsku i programsku razinu.

Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović govorio je o svojoj suradnji s Landekom kroz rad u Središnjoj upravi HKD Napredak u Sarajevu te istaknuo kako mu je bila čast sudjelovati na predstavljanju monografije upravo u Mostaru i ukazati na važnost onog što radi HKD Napredak i značaj i uticaj mostarske glavne podružnice za cijeli Napredak ali i za Hrvate u BiH, dodavši kako su HKD Napredak i Matica hrvatska dva najvažnija kulturna društva u Hrvata.

Monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“ sadrži oko 300 stranica novinskih tekstova s popratnim fotografijama i zanimljivim sadržajima koji se tiču organiziranih promocija, tečajeva, tribina, raznih izložbi, koncerata i drugih kulturnih programa.

Autor monografije Miroslav Landeka zahvalio je predstavljačima, naglasivši kako će ova monografija ostat trajni pisani spomen da rad mostarske podružnice u razdoblju koje je bilo puno izazova i teškoća. Napomenuo je i to kako je mislio da nakon knjige „Stari most s mjesta događaja“, koja govori o projektu obnove Starog mosta u Mostaru, a koja je doživjela tri dopunjena izdanja, te je prevedena na engleski i njemački jezik, neće se upustiti u ovakav zahtjevan i složen izdavački projekt, ali da mu sada, ipak, nije žao.

U muzičkom dijelu večeri nastupio je Napretkov trio Senso, kojeg danas čine Monija Jarak Mikulić, mezzosopran, Elina Gvozdić, violončelo, i Marijana Pavlović, klavir.

Prihvati notifikacije