Kultura

U Mostaru promovirana knjiga 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Promocija knjige "Primjena opće pripremnih vježbi" autora doc.dr.sc. Ivana Kvesića, doc.dr.sc. Mate Brekala i prof.dr.sc. Franje Lovrića održana je u utorak u Arena Sport Centru u Mostaru.

Primjena opće pripremnih vježbi
FOTO: FENA

Knjiga obrađuje temu općih pripremnih vježbi u svim područjima primijenjene kineziologije, ali i za širi krug čitatelja koji žele razumjeti važnost, svrhu i primjenu ovih vježbi u rekreaciji, sportu i nastavi TZK.

Pročitajte još

Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima kineziologije i to je ujedno i udžbenik. U njoj su opće pripremne vježbe koje dugi niz godina nemamo u literaturi, a koje su bitan segment u svim područjima primijenjene kineziologije – kazao je jedan od autora Ivan Kvesić.

U knjizi se posebno ističu detaljno opisane vježbe s ilustracijama koje će pomoći praktičnoj primjeni i boljem razumijevanju same tematike. U knjizi je opisano i ilustrirano 140 vježbi koje se koriste za studente u nastavi, za osobe koje se bave rekreacijom te za vrhunske sportaše da usavrše svoje vježbe. Također, jedan dio vježbi je odvojen i namijenjen za osobe s poteškoćama u razvoju – dodao je Kvesić.

Napomenuo je kako je jedna od glavnih stavki prevencija ozljeda obzirom da se, kako je kazao, malo pažnje pridodaje pripremama treninga kako u nastavi, tako i sportu, posebno u rekreaciji gdje te vježbe mogu biti i važan segment u vježbanju i čak jedan dio zamjene za vježbanje.

Govoreći o knjizi, Mate Brekalo je istakao kako je ovo njihov doprinos najširoj mogućoj populaciji te dodao kako je planirana i njena dorada. S obzirom da je struktura pripremnih vježni prisutna u svim sferama kineziologije, od edukacije, rekreacije, fitnesa, vrhunskog sporta, smatrali smo da je ovo jedan doprinos najširoj mogućoj populaciji i da ima svoj smisao i srhu. Knjiga će imati i određene dorade u kontekstu kondicijske pripreme vezano za pojedine sportove i slično. To je nakakav naš početak i nadamo se da ćemo ići dalje – naglasio je Brekalo.

Pored autora, u predstavljanju knjige sudjelovao je i prodekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti SUM-a i jedan od recenzenata prof.dr.sc. Miran Pehar.