Ekonomija

Problemi u bh. entitetu i oko cijene hljeba: "Vlada RS ima pravo da naredi, a mi da ne proizvodimo ako nam se ne isplati"

Vlada Republike Srpske utvrdila je da maksimalna maloprodajna cijena bijelog hljeba težine 600 grama proizvedenog od brašna tip 500 bude 1,9 KM, izjavio je ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Sobzirom na to da nismo mogli postići dogovor sa pekarima po pitanju cijene hljeba Ministarstvo je donijelo odluku da maksimalna cijena hljeba može biti 1,9 KM rekao je Šulić.

Saša Trivić, vlasnik komapnije “Krajina Klas” poručio je da je odluka bespotrebno donesena, pošto u Banjaluci, koja je najkritičanija po pitanju cijene hljeba, u svakom trgovačkom centru postoji hljeb koji je te cijene.

–Vlada RS ma pravo da naredi bilo šta, a mi kao pekari imamo pravo ukoliko nam se ne isplati to ne proizvodimo – rekao je Trivić i dodaje da će se odluka Vlade poštovati.

Pročitajte još

-Ostaje da vidimo da li će biti nestašice hljeba na tržištu – rekao je Trivić i dodao da hljeb te gramaže oni uopšte nemaju u proizvodnji i, kako kaže, na njih se kao preduzeća ova odluka uopšte ne odnosi.

Da će donošenje uredbe stvoriti probleme smatra Goran Grabovac, direktor pekare iz Srpca i predsjednik Udruženja pekara regije Banjaluka pri Privrednoj komori Republike Srpske. Ističe da se proizvod koji se stavlja pod posebnu uredbu već nalazi na uredbi iz 2007. godine.

-Ovom uredbom je donesena uredba na uredbu. Ne znam da li je to presedan ili je to praksa da se uredbe na određeni proizvod donose u više navrata – rekao je on i dodaje da je ova situacija novi momenat za pekare.

-Mi ćemo se u organizacijom i svakom drugom smislu prilagoditi. Da li će biti i koliko će biti toga hljeba na policama, to vam ne može garantovati niko. Čekali smo uredbu i uredba je, u neku ruku, očekivana – ističe Grabovac, pišu Nezavisne novine.