Magazin

Probajte osvježavajuću salatu od brokule s parmezanom

Osvježavajuća salata od brokule, idealna za vruće ljetne dane.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Donosimo vam recept.

Sastojci

Brokule: 1 svežanj

Konzervisani bijeli grah: 350 grama

Crveni luk: 1/2 glavice

Pročitajte još

Sok od limuna: 1 kašika

Kora od limuna: 1 kašika

Ekstra djevičansko maslinovo ulje: 2 kašike

Paprika: 1/4 kašičice

Sir: Po želji

Biber: Po želji

Parmezan: 60 grama

Način pripreme:

Očistite brokulu i izrežite na cvjetove, a stabljike čiji ste površinski sloj ogulili, ostavite na stranu.

U proključalu vodu stavite malo soli i cvjetove brokule.

Kuhajte na visokoj temperaturi dok cvjetovi ne omekšaju, oko 4 minute.

Nakon toga prebacite brokulu u posudu sa ledenom vodom.

Stavite stabljike u vodu u kojoj se kuhala brokula i kuhajte dok ne omekšaju, oko 3 minute.

I njih stavite u ledenu vodu s cvjetovima, pa sve procijedite

U većoj posudi pomiješajte brokulu, grah, luk, limunovu koru i sok, ulje i crvenu, krupno mljevenu papriku, sol i biber.

Pospite parmezanom i poslužite salatu.