BiH

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 17 osoba afroazijskog porijekla

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Hum danas u lišili slobode državljanina Pakistana, nakon što je otkriven u krijumčarenju 12 osoba afroazijskog porijekla na području Čajniča.

krijumčarenje ljudima
FOTO: GRANIČNA POLICIJA BIH

Migranti su krijumčareni u tri taksi vozila kojima su upravljali državljani BiH. Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja svjedoka, došlo se do saznanja da je organizator krijumčarenja državljanin Pakistana, koji je prema nalogu dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i lišen slobode.

Pročitajte još

Državljanin Pakistana će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “krijumčarenje osoba”, biti predat Tužilaštvu BiH. O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Uz navedeno, pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad su 20. februara ove godine na području Višegrada spriječili krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla koje su izjavile da dolaze iz Sirije.

U vezu s ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin BiH protiv kojeg je Tužilaštvu BiH podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “krijumčarenje osoba”. Migranti su krijumčareni u putničkom motornom vozilu Audi, bh. nacionalnih oznaka, a nakon saslušanja u svojstvu svjedoka predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.