BiH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv državljanina BiH i Srbije zbog krijumčarenja 144 migranta

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH i Srbije Nemanje Filipovića (31) za organizovano krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata.

Sud i Tužilaštvo BiH
FOTO: FENA

Prikupljeni su dokazi da je optuženi u okviru plana djelovanja organizovane grupe omogućio prihvat i nedozvoljen prelazak granice za ukupno 144 migranta, ostvarivši za sebe znatnu nezakonitu imovinsku korist, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Filipoviću je na teret stavljeno da je bio član organizovane grupe za krijumčarenje ljudi, zajedno sa pripadnicima grupe koji su djelovali na teritoriji Srbije, pravosnažno osuđenim u Višem sudu u Beogradu.

Prema optužnici, Filipović je od 4. novembra 2019. godine do 25. januara 2020. godine u više navrata vršio prihvat i omogućio ilegalnim migrantima nezakonit prelazak preko granice, čamcem preko rijeke Drine i dalji nedozvoljen tranzit migranata kroz teritoriju BiH.

Filipovića optužnica tereti za krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.