Retrovizor

Priču o virusu velikih boginja u Jugoslaviji publici SFF-a donio film 'Još jedno proljeće'

O virusu velikih boginja govori film "Još jedno proljeće", koji je prikazan večeras na Sarajevo Film Festivalu u Cineplexx-u u okviru takmičarskog programa Dokumentarni film.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Režiser Mladen Kovačević za Fenu je izjavio da je u filmu predstavio epidemiju velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine. “To je posljednja epidemija velikih boginja u Evropi i velike boginje kao bolest su u ovom trenutku iskorijenjene i to je jedina bolest koju je čovjek uspio da iskorijeni. To se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije. Ova konkretno jugoslovenska epidemija je ostala zapamćena u analima svjetske medicine s jedne strane kao jedna od najstrašnijih priča u procesu eradikacije velikih boginja, a s druge strane kao najinspirativnija u vidu primjera efikasne borbe protiv epidemije”, rekao je Kovačević.

Njegov film je “medicinski triler” konstruisan od 50 godina starih arhivskih snimaka. Radnja filma se odvija u proljeće 1972. godine u trenutku kada se u Jugoslaviji, sa jednog bazara u Iraku, proširio smrtonosni virus velikih boginja. Virus se u zemlji širio čitavih mjesec dana prije nego što je na Kosovu zvanično registrovan prvi slučaj zaraze. U Beogradu epidemija nije otkrivena čak ni kada su prvi pacijenti počeli umirati.

Publika je večeras imala priliku vidjeti priču o velikim boginjama, što je najsmrtonosnija bolest u historiji čovječanstva, a samo u dvadesetom stoljeću uzrokovale su smrt gotovo 500 miliona ljudi. “Za svaki film postoji onoliko tumačenja koliko postoji gledalaca i cijela stvar nije u poruci filma. Stvar je u cjelokupnom filmskom doživljaju koji vas inspiriše da poslije vi pričate o filmu na sličan način kao i da nešto lično doživite i zato mi odlazimo u bioskope da bi doživjeli filmsko iskustvo, a ne da bi nam neko nešto poručio”,zaključio je Kovačević.

Prihvati notifikacije