Magazin

PREVARILA PLANETU? Koautor pjesme: Priča da je Mariah napisala "All I Want For Christmas" je bajka, ovo je prava istina

Mariah Carey zaslužna je za jedan od najvećih božićnih hitova - "All I Want For Christmas", zbog čije je popularnosti ona htjela sama sebi nadjenuti titulu kraljice Božića.

FOTO: EPA-EFE/MIKE NELSON
FOTO: EPA-EFE/MIKE NELSON

Međutim, postoje brojni mitovi o nastanku popularne pjesme, a izgleda da je jedan smislila sama pjevačica.

Veseli praznični hit snimljen je u augustu 1994., a objavljen je iste godine na albumu Merry Christmas. Napisali su ga Carey i njezin stalni saradnik Walter Afanasieff, a u starijim intervjuima otkrili su da im je bilo potrebno samo 15 minuta kako bi napisali tu pjesmu.

Pročitajte još

Kasnije su se stvorile legende o najpoznatijoj pjesmi s albuma, a pjevačica je odjednom počela pričati da je “All I Want For Christmas” napisala kao djevojčica i to sama na svom Casio sintesajzeru. No, Afanasieff tvrdi da Carey ne govori istinu, prenio je Index.hr.

“Uvijek smo se slagali oko toga kako smo napisali pjesmu, nikada nije postojala alternativna priča do prije nekih 10 godina. Tada je počela kreirati ideju da je pjesmu napisala kao dijete. Zašto to nisi rekla 12, 13 ili 15 godina prije toga?” ispričao je Walter Afanasieff u podcastu Hot Takes & Deep Dives.

Naveo je kako Carey ne svira ništa, ni klavijature ni klavir.

“Ona ne razumije muziku, ne zna kako se mijenjaju akordi, ni muzičku teoriju. Ona ne zna izmijeniti akord iz mola u dur. Tvrdnja da je napisala pjesmu s vrlo kompliciranim strukturama akorda, s prstom na sintesajzeru kada je bila djevojčica, pomalo je bajka”, dodao je.

Ispričao je kako je pjesma zapravo nastala. Muzičar tvrdi da je sjedio za klavirom i svirao, dok je Mariah zvonila zvončićima i počela pjevati. Otpjevala je legendarni stih “I don‘t want a lot for Christmas”.

“I tako dalje i dalje, bilo je to kao da igramo ping pong. Ja bih poslao lopticu njoj, a ona bi je vratila meni”, opisao je. Koautor pjesme kaže da je glazbena diva ipak zaslužna za melodije i tekst, dok je on napisao muziku i akorde.

Prihvati notifikacije