Kultura

Predstavljena izložba 'Sebiljom do Neretve'

"Sebiljom do Neretve" naziv je izložbe slika i kaligrafskih radova zeničkog umjetnika Munira Tufekčića koja je otvorena u srijedu u mostarskom Centru za kulturu.

FOTO: BRANKA SOLDO
FOTO: BRANKA SOLDO

Po riječima autora, na izložbi je predstavljeno oko 45 radova, osnovnih slikarskih, kaligrafskih i nekih mješovitih na kojima su pomiješani kaligrafija i osnovno slikarstvo.

Govoreći o spoju kaligrafije i klasičnog slikarstva, Tufekčić je kazao kako je imao sreću da putuje islamskim svijetom i da je mnogo toga tamo naučio. Nisam akademski slikar, ali te umjetnine koje sam tamo vidio i te umjetnosti koje su me fascinirale pokušao sam da prenesem na našu zemlju, tako da već nekoliko godina uspjevam u tome – kazao je autor.

Dodao je kako je do sada izlagao u Sarajevu, Zenici, Bužimu i Bihaću te da je naišao na dobar prijem.

Dario Terzić, urednik kulturnih programa Centra za kulturu Mostar kazao je kako je na izložbi predstavljena kombinacija slika, znači bosanskog ambijenta često ukomponovanog s kaligrafijom. O kaligrafiji se može govoriti puno toga, a jako je zanimljivo to što bez puno slika daje moćne poruke. Kaže se da je kaligrafija tu da posmatrača podsjeti na božansku moć- naglasio je Terzić.

Munir Tufekčić je diplomirao filozofiju, a uz levhe i slikarstvo bavi se drvorezbarstvom te izradom skulptura.

Ova izložba još je jedan od programa manifestacije “Ramazan u Mostaru” čiji su organizatori Grad Mostar i Centar za kulturu u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” te ustanovama Muzej Hercegovine, Kulturni centar Mostar- Sjever i Dom kulture Blagaj.

Izložba će ostati otvorena narednih dvadesetak dana.

Prihvati notifikacije