Region

Predsjednica Kosova optužila Borella da favorizira Srbiju: "Nikada nećemo odustati"

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani reagovala je na današnji sastanak u Bruxellesu. Optužila je visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella za pristrasnost.

FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Osmani je u postu na Facebooku navela da je prvo pravilo svakog procesa posredovanja nepristrasnost.

Ono “što smo danas vidjeli od Borrella bila je očigledna pristrasnost”. To je “akomodacija agresora i predstavljanje potpuno iskrivljene stvarnosti”.

Nakon višesatnih razgovora sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Borrell je novinarima kazao da dogovor o tablicama nije postignut.

Rekao je da je to zato što Kurti nije prihvatio prijedlog Evropske unije.

Osmani je poručila da se mir i stabilnost ne mogu postići prihvatanjem onih sa hegemonističkim ambicijama. Dodala je da Kosovo nikada neće odustati od jasnog cilja dugoročnog mira i stabilnosti, kao i reda i zakona na cijeloj svojoj teritoriji.

“Da je Borrell poštovao osnovne principe neutralnosti, on bi Srbiji, umjesto da optužuje Kosovo, pomenuo bar neke od prekršenih briselskih sporazuma”, kazala je Osmani.

Među sporazumima iz Bruxelles koje je prekršila Srbija, Osmani je navela kršenje obaveze demontaže paralelnih nelegalnih kriminalnih struktura, kako je to predviđeno sporazumom iz 2013.

Pominje i nesprovođenje Plana implementacije sporazuma iz 2013. godine. On zahtijeva da obje strane usvoje zakone o amnestiji. Do sada je to usvojilo samo Kosovo.

“Kršenje obaveza iz sporazuma iz 2013. godine u vezi je sa održavanjem izbora. Tu je Srbija kontinuirano podsticala napade na srpske stranke koje nisu smatrane lojalnim Vladi Srbije.

To je više puta potvrđeno izvještajima međunarodnih izbornih posmatračkih timova”, nastavila je Vjosa Osmani.

Dalje je navela, kontinuirano kršenje tačke 14. sporazuma, gde se zahtijeva da Srbija ne blokira evropski put Kosova.

Potom navodi blokiranje implementacije energetskog sporazuma skoro 10 godina, kao i nesprovođenje sporazuma o slobodnom kretanju, kroz zabrane koje je Beograd učinio mnogim zvaničnicima i građanima Kosova svih profila da uđu u Srbiju, neprihvatanje dokumenata izdatih od strane Kosova itd.

Pored ostalog navela je i kršenje ugovora o katastru. Kaže da tu nema pomaka u obavezi Srbije da dostavi originalne katastarske isprave. Tu je i kršenje sporazuma o diplomama, u čemu također nema napretka od strane Beograda.

Visoki predstavnik Borrell je nakon trilateralnog sastanka kazao da očekuje da Kosovo odmah obustavi narednu fazu kažnjavanja zbog registarskih tablica koju namjerava da započne 22. novembra.

Očekuje i da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova. Te tablice Priština smatra ilegalnim.

Kazao je da će informisati ministre spoljnih poslova država članica Evropske unije i partnere “o nekonstruktivnom ponašanju stranaka i potpunom nepoštovanju njihovih međunarodnih zakonskih obaveza. To se posebno odnosi na Kosovo”.

Policija Kosova je saopštila da od utorka, 22. novembra, počinje sa sankcionisanjem novčanom kaznom od 150 eura. To se odnosi na sve vlasnika vozila koja se kreću sa nelegalnim registarskim tablicama, koje izdaje MUP Srbije.

Policija je navela da se nastavlja policijsko angažovanje u sprovođenju zakona i ustavnog poretka.

Dodaje se da nastavlja i sprovođenje odluke Vlade Kosova od 28. oktobra 2022. godine.

To je odluka o postupku registracije vozila sa registarskih oznaka “PR”, “KM“, “PZ“, “GL“, “UR“, “PE“ ili “ĐA“ na RKS registarske oznake.

Prihvati notifikacije