Region

Kosovo: Osmani se sastala s britanskim izaslanikom Peachom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lordom Stuartom Peachom, kome je prenijela da su kosovske institucijie posvećene i angažovane za mir i bezbjednost, prenosi Anadolu Agency (AA).

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Osmani je istakla da Kosovo nastavlja biti koordinisano sa međunarodnim partnerima za rješavanje bezbjednosnih izazova i u tom kontekstu je zatražila veće angažovanje Velike Britanije, kao ključne članice NATO-a i istorijskog partnera Kosova, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Informišući lorda Peacha o najnovijim dešavanjima u zemlji, Osmani je navela da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u odnosu na dijalog sa Srbijom, dok srpska strana, kroz napore da destabilizuje Kosovo, pokušava da pomjeri fokus sa dijalog.

Kosovska predsednica je zatražila da međunarodna zajednica zauzme jedinstven stav prema destabilizujućim tendencijama Srbije, tako što će osuditi takve postupke i ne izjednačavati strane kada je jasno ko je agresor.

Pročitajte još

Prema riječima predsjednice Osmani, na severu Kosova pravni poredak osporavaju naoružane kriminalne bande, dirigovane od strane osoba koje su na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

Osmani je naglasila da je u nadležnosti kosovskih institucija u koordinaciji sa međunarodnim partnerima da obezbijede vladavinu prava, mir i bezbjednost podjednako širom Republike Kosovo i za sve građane bez razlike.

Sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva lordom Peachom sastao se i premijer Kosova Albin Kurti.

Prihvati notifikacije