BiH

Poziv iz Brisela vlastima RS: Prestanite s jednostranim potezima

Evropska unija pozvala je još jednom vlasti u entitetu Republika Srpska da prestanu sa “jednostranim akcijama” i da umjesto toga rade konstruktivno na provođenju reformi za dobrobit svih građana.

FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Ilustracija

Izjava glasnogovornika Europske komisije za N1 komentar je na nedavna dešavanja u Republici Srpskoj.

“EU dosljedno pokazuje da je lojalan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom predanošću zemlji i njenoj perspektivi pristupanja EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. EU snažno poziva vlasti RS da prestanu s jednostranim potezima i da umjesto toga rade konstruktivno kako bi Bosna i Hercegovina bila u stanju provesti reforme za dobrobit svih građana i kako bi napredovala na putu ka EU”, poručili su iz Brisela.

Pročitajte još

U osvrtu na nedavne odluke koje su donijele vlasti Republike Srpske, iz Europske unije su jasni.

“Narodna skupština Republike Srpske nema ovlasti odlučivati o neprimjeni odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Glasanje da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ukinu primjenjivim u Republici Srpskoj stoga je bez pravne osnove. Glasanje označava jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU. Prekid suradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i u potpunoj suprotnosti sa željama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine”, dodaje se u izjavi.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u petak je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je Narodna skupština RS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine.

Radi se o zakonu kojim se onemogućava objavljivanje odluka OHR-a u Službenom glasnigu RS, a kojeg je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio 1. jula upotrijebivši Bonske ovlasti.

Prihvati notifikacije