Sarajevo

Lijep gest: Omladina dijelila hurme građanima u Sarajevu

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan, dok će prvi dan posta biti sutra, 23. marta.

FOTO: FACEBOOK / MREŽA MLADIH
FOTO: FACEBOOK / MREŽA MLADIH

Povodom nadolazećeg mubarek mjeseca ramazana, aktivisti Mreže mladih Novi Grad su na nekoliko lokacija organizirali podjelu hurmi sugrađanima.

Time su izmamili osmijehe na lica prolaznika i podijelili radost nastupajućeg mjeseca. “Ovom akcijom su zaokružene predramazanske aktivnosti, koje su podrazumijevale sedmične noćne namaze, džematska druženja i sastanke, ali i neizostavna čišćenja džamija i harema”, poručuju iz Mreže mladih.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Povodom nadolazećeg mubarek mjeseca ramazana, aktivisti Mreže mladih Novi Grad su na nekoliko lokacija organizirali…

Posted by Mreža mladih on Tuesday, March 21, 2023

Prihvati notifikacije