Sarajevo

Ramazanska veče: Poslije iftara sve vrvi na Baščaršiji (FOTO)

Sarajevo posebno miriše u ramazanu, a noći ovog mubarek mjeseca donose lijepu atmosferu u sokacima sarajevske Baščaršije.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ramazan je mjesec u kojem muslimani poste, uzdržavaju se od jela i pića od zore do zalaska sunca, a takva praksa znatno mijenja tradicionalnu svakodnevnicu na Baščaršiji. Danju na Baščaršiji uglavnom šetaju turisti i ljetne bašte lokala su prilično prazne, gdje uglavnom i oni koji nisu muslimani nastoje da poštuju ovaj mjesec, što nije slučaj nakon iftara gdje sve izgleda kao da se tek budi i teško se može naći slobodno mjesto u ugostiteljskim objektima.

Mnogi koji ne znaju tradiciju koja se upražnjava u Sarajevu za vrijeme ramazana, a zadese se na Baščaršiji budu prijatno iznenađeni da gotovo svi objekti ugostiteljski rade do kasnih noćnih sati, nakon kojih se muslimani vraćaju kućama i spremaju za novi dan posta.

Džamije i njihovi haremi ispunjeni su tokom teravih-namaza, a po završetku namaza, oko ponoći, vjernici preplave odveć pune čaršijske ulice i ljetne bašte.

Strani turisti često su iznenađeni kada vide noćne gužve u srcu Sarajeva. Jedna baš takva noć je večeras, na baščaršiji vrvi od ljudi.

Fotoreporter Bosnainfo zabilježio je djelić atmosfere koji možete pogledati u galeriji fotografija.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije