Region

Plavi se Jadran talasa: Na more (ne)će radnička klasa...

Kad je u pitanju odmor na hrvatskom Jadranu, hrvatskim građanima ove godine malo šta ide na ruku.

FOTO:  MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Cijene rastu brže od plata, a potražnja u Evropi je tolika da jadranski domaćini nemaju pretjeranog razloga da razmišljaju o dubini hrvatskog džepa. Osim toga, smatra se, domaći gosti ionako su po prirodi stvari usredsređeni na domaće more, uvijek se nekako snađu i dođu, a, uostalom, sezona već dugo i ne zavisi samo od njih.

Prošle godine je, recimo, od ukupno 19 miliona turista domaćih bilo ‘tek’ 2,6 miliona i njihov se minus, uz rastuće brojke iz inostranstva, ne bi previše osjetio.

Kad se već govori o tome, mediji u Hrvatskoj navode da su prošlogodišnja poskupljenja domaći turisti “progutali” bez većih problema i bilo ih je čak dvjesto hiljada više nego 2019. godine. Prošle godine su u dizanju cijena prednjačili hoteli, gdje su poskupljenja išla i do 40 posto u odnosu na 2021.

Ali, ove godine cijene podjednako i osjetno rastu kako u hotelima tako i u popularnom i finansijski pristupačnijem privatnom smještaju. S kakvim će cijenama osvanuti jadranske konobe, slastičarnice i restorani tek ćemo vidjeti, ali i to će, kao i prošle godine, biti skrojeno prema zapadnoevropskim finansijskim mogućnostima.

Sve upućuje da će ljetovanje na Jadranu biti i skupo i nikad skuplje. Prosječena poskupljenja smještaja zasad govore o 15 do 20 posto višim cijenama od prošlogodišnjih, ali to samo znači da su neki poskupjeli pet, a neki i 35 posto. Ispada tako da će, recimo, za apartmane u kojima je noćenje prošlog ljeta bilo 70 eura, ovog leta trebati minimalno 80, a nerijetko i 90 eura pod danu. Kratko, sedmodnevno ljetovanje u tom slučaju u startu poskupljuje barem 70, a češće 100 do 140 eura, piše blic.rs.