Politika

OHR: Posjeta Banja Luci nije definitivno dogovorena, Schmidt ne želi da učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi

Iz OHR-a navode da posjeta visokog predstavnika Banja Luci danas "nije bila definitivno dogovorena", te da visoki predstavnik ne želi da učestvuje u "orkestriranoj pozorišnoj predstavi".

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Evo cijelog teksta saopštenja iz OHR-a:

“Posjeta visokog predstavnika Banja Luci nije bila definitivno dogovorena. Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teriotiruiji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je danas razgovarao sa potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima u Republici Srpskoj i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave ovaj razgovor. Također, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom FBiH nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Nerinom Dizdarom.

Usijane špekulacije o tome gdje bi i koga mogao posjetiti visoku predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine“.

Podsjetimo, visokog predstavnika u BiH Christiana Schmiidta danas je u Banjaluci trebalo bi održati niz sastanaka sa opozicionim liderima u Republici Srpskoj, a nakon najave predsjednika tog entiteta Milorada Dodika da će ga MUP RS-a uhapsiti ako pređe međuentitetsku liniju. Ranije ga Dodik nazivao pogrdnim imenima i lažnim visokim predstavnikom. Na Dodikove prijetnje Schmidt je odgovorio kako se uskoro sprema za posjetu Republici Srpskoj, gdje, kako je naveo, ima niz planiranih sastanaka. Ne, to se ipak nije dogodilo. Također, Ćamil Duraković se danas oglasio saopštenjem u kojem je potvrdio da je visoki predstavnik odustao od najavljenog sastanka.

Prihvati notifikacije