Kopriva ili žara je danas zapostavljena u kuhinji i pored toga što je sjajnog ukusa.
Predlažemo recept za brzu pitu sa koprivama koja može biti ideja za brz doručak i večeru ili za sjajno predjelo u posljednji čas kada vam fali nešto da upotpuni prazničnu trpezu, prenosi Luftika.
Kopriva se za jelo bere dok je biljka još mlada.
Potrebno je:
500 g kora za pitu
200 g zlatarskog sira
6 domaćih jaja
šolja ulja
šolja jogurta
šolja griza
1 prašak za pecivo
200 g blanširanih i iseckanih kopriva
glavica crnog luka
Priprema:
Isjeckati luk i koprivu i izdinstati. Dodati u smjesu izmrvljen sir i 2 jaja. Odvojeno napraviti fil od griza jogurta ulja, 4 jaja i praška za pecivo.
Ređati kore i premazivati filom. Prve dve premazati samo filom a na treću staviti fil sa sirom i koprivama, urolati i složiti u pleh. Pitu pre stavljanja u zagrijanu rernu iseći na kocke srednje veličine i premazati ostatkom fila kojim ste premazivali kore.
Peći oko 20 minuta na 200 stepeni i to je to.