Magazin

Pita s koprivom - brz i lak recept za specijalitet koji vraća u detinjstvo

Mnogi se sjećaju pite sa koprivom kao omiljenog jela iz djetinjstva.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Kopriva ili žara je danas zapostavljena u kuhinji i pored toga što je sjajnog ukusa.

Predlažemo recept za brzu pitu sa koprivama koja može biti ideja za brz doručak i večeru ili za sjajno predjelo u posljednji čas kada vam fali nešto da upotpuni prazničnu trpezu, prenosi Luftika.

Kopriva se za jelo bere dok je biljka još mlada.

Potrebno je:

500 g kora za pitu

200 g zlatarskog sira

6 domaćih jaja

šolja ulja

šolja jogurta

šolja griza

1 prašak za pecivo

200 g blanširanih i iseckanih kopriva

glavica crnog luka

Priprema:

Isjeckati luk i koprivu i izdinstati. Dodati u smjesu izmrvljen sir i 2 jaja. Odvojeno napraviti fil od griza jogurta ulja, 4 jaja i praška za pecivo.

Ređati kore i premazivati filom. Prve dve premazati samo filom a na treću staviti fil sa sirom i koprivama, urolati i složiti u pleh. Pitu pre stavljanja u zagrijanu rernu iseći na kocke srednje veličine i premazati ostatkom fila kojim ste premazivali kore.

Peći oko 20 minuta na 200 stepeni i to je to.