Magazin

Pet moćnih zdravstvenih benefita badema za žene

Bademi su, bez sumnje, zdrava hrana. Sadrže razne hranljive materije, zdrave masnoće i proteine koji su potrebni svakom čovjeku. Bilo da ih jedete cijele, narezane ili samljevene u bademovo brašno ili bademov puter, garantovano ćete osjetiti rezultate. Evo pet moćnih zdravstvenih benefita koje bademi osiguravaju ženama:

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Bademi mogu zaštititi funkciju mozga

Zbog visokog nivoa riboflavina i L-karnitina, bademi smanjuju upalne procese u mozgu i održavaju zdravu neurološku funkciju, sprečavajući opadanje kognitivnih funkcija. Konzumiranje badema na dnevnoj bazi ili najmanje nekoliko puta sedmično trebalo bi da postane navika starijim ženama i ženama sa visokim rizikom obolijevanja od kognitivnih bolesti kao što su demencija i Alchajmerova bolest.

Bademi štite zdravlje

Bademi funkcionišu kao prebiotici – vlaknaste hranljive materije za dobre bakterije u gastrointestinalnom traktu – tijesno povezane sa protivupalnim djelovanjem i korisnim učincima na imunitet i mentalno zdravlje. Bademi omogućavaju porast broja korisnih mikroorganizama u organizmu i na taj način vas štite od bolesti. Štaviše, neke studije su pokazale da su žene koje su konzumirale 56 grama badema dnevno tokom osam sedmica značajno povećale broj korisnih crijevnih bakterija.

Bademi mogu spriječiti kardiovaskularne probleme

Ovi orašasti plodovi smanjuju nivo „lošeg“ LDL holesterola, istovremeno održavajući ili podižući nivo „dobrog“ HDL holesterola koji štiti srce. Bademi i drugi orašasti plodovi pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju vaskularnih funkcija, vazodilataciji (relaksaciji, širenju krvnih sudova) i povećanju elastičnosti arterija. Konačno, visoka koncentracija jedinjenja koja pozitivno utiču na zdravlje, posebno antioksidativnih flavonoida, smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara. Pored toga, bademi su odličan izvor magnezija, kalcija, kalija, bakra, mangana te arginina, koji imaju bitne uloge u održavanju dobre cirkulacije.

Bademi mogu poboljšati zdravlje kože

Sanjate o lijepoj i zdravoj koži? Jedite bademe! Vitamin E i antioksidansi koji se nalaze u bademima bore se protiv slobodnih radikala i smanjuju upale kako bi vaša koža izgledala mlado i zdravo. Bademi su bogati antioksidansima (uključujući epikatehin, katehin i kaempferol) koji mogu pomoći u zaštiti kože od UV zračenja, zagađenja i loše ishrane. Ovi moćni antioksidanti bore se protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i sprečavaju rak kože. Bademi su i moćan saveznik u borbi protiv starenja i oštećenja kože.

Konzumiranje badema može vam pomoći da smršate

Jedenje orašastih plodova može smanjiti obim struka i indeks tjelesne mase. Kombinacija vlakana, biljnih proteina i zdravih masnoća čini bademe veoma zasitnim. Pored toga, prema novijim studijama, bademi sadrže oko 20 posto manje kalorija nego što je navedeno na etiketi. To je zato što neke kalorije „ne ulaze“ u cirkulaciju nakon prolaska kroz digestivni sistem.

Ako želite da vaša ishrana bude uravnotežena te da izgubite par kilograma, uključivanje badema u ishranu je mudar način da to postignete.

Prihvati notifikacije