Svijet

Palestinska zajednica u BiH osudila najnoviji izraelski zločin u Rafi

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je najnoviji izraelski zločin u izbjegličkom kampu u Rafi.

FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

-Nema riječi kojima se može osuditi posljednji napad izraelskog agresora na civile u Rafahu. Šta je genocid ako nije ciljanje šatora u kojima su žene i djeca? navodi se u saopćenju Palestinske zajednice u BiH.

Predsjednik Palestinske zajednice Majed Maarouf kaže kako je “svijet konačno vidio sa kakvim zločinačkim režimom se Palestina bori već desetljećima”. Oni više ne mogu sakriti svoje zločine i genocidnu namjeru da uklone, ubiju sve koji mogu svjedočiti o njihovim zločinima. Svakodnevni izraelski napadi na Palestinu dio su sistematskog genocida i agresije kojom se želi potpuno uništiti palestinski narod i izbrisati hiljadama godina trajna država Palestina. Naš život je naša odbrana, a našu djecu proglašavaju teroristima i metama svojih projektila samo zato što su živa – ističe Maarouf.

Iz Palestinske zajednice navode da svakodnevno slušaju “laži o spremnosti na primirje i politički dogovor” te pita “kakva su prijetnja bila djeca izbjegla iz svojih domova u šatorima u blizini UN skladišta“.

Pročitajte još

Smatraju je je ovo jedan i u nizu zločinačkih udara na najslabije, neshvatljiv civilizaciji i normalnom čovjeku.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 45 civila je ubijeno u raketiranju grada Rafa na jugu Gaze, a desetine su ranjene u eksplozijama i požaru koji je zbog toga zahvatio izbjegličke šatore.

Mediji prenose uznemirujuće snimke sa lica mjesta, na kojima se vide tijela djece i žena ubijenih u napadu.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) izvijestilo je da su njegove ekipe prevezle veliki broj tijela i povrijeđenih nakon što je izraelska vojska pogodila šatore raseljenih u Rafi.

-Ljudi koji su bili u šatorima, uglavnom žene i djeca, živi su izgorjeli – objasnili su.

Najnoviji podaci masakra u Rafi od jučerašnjeg dana – 45 šehida, uključujući 23 žene, djece i staraca, te 249 ranjenih.

Palestinska zajednica u BiH poziva sve države, uključujući i vlasti Bosne i Hercegovine, da osude ovaj čin i tako doprinesu globalnom shvaćanju istine o Palestini i kontinuiranoj izraelskoj agresiji.