Život

Palestinac istim elanom gradi punih sedam decenija: "Rad odmara dušu i čisti tijelo od bolesti" (FOTO)

Građevinac Yusuf es-Sheikh Husein, jedan je od čuvenijih majstora na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali, koji i u 90-toj godini istim elanom radi i gradi objekte u njegovom rodnom gradu Selfitu, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Majstor sa punih sedam decenija radnog iskustva, Huseyin ne namjerava prestati raditi sve dok ga zdravlje dobro služi i ne osvrće se na činjenicu da je građevina težak fizički posao.

U razgovoru s novinarom Anadolije istakao da je ponosan na časni posao koji radi, a zadovoljan je što je i djecu uveo u taj zanat.

Pročitajte još

“U životu nisam ništa drugo radio. Građevinom sam othranio devetero djece. Uskoro ću napuniti 90 godina života, ali i dalje radim jer ne želim da ovisim o nekom. Zarađujem za život i odbijam svaku pomisao na odlazak u penziju jer je to loše i po zdravlje“, kazao je Husein.

Ističući da mu građevinski posao predstavlja i zanimanje i hobi i strast, Husein je kazao da se ne može ni zamisliti van tog posla.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Pored građevinskih radova i nadzora gradnje, Husein sate provodio i u svojoj radionici za ukrašavanje građevinskog kamena.

Na upit o tajni kako uspijeva ostati tako dugo u teškom zanimanju, Husein je kazao da mu je Bog podario dobro zdravlje koje je čuvao tako što nikada nije pušio, niti pio alkohol, a vodio je računa o zdravoj ishrani, redovnom spavanju i umjerenog rada.

“Starost tijela nema veze sa dušom čovjeka, zato mi ne nedostaje elana i odlučnosti za rad“, kazao je Husein.

Pročitajte još

Ističući kako ni sam ne zna koliko hiljada objekata je gradio ili vršio nadzor tokom gradnje širom Palestine, Husein je kazao da je slavu u poslu stekao zahvaljujući profesionalizmu, lojalnosti, poštenju i pravovremenom dovršavanju radova.

“Često susrećem ljude i mlađe od sebe, koji ne mogu ni hodati jer nisu odlučni, nedostaje im volja. Inertnost je bolest koja uništava srce i tijelo. S druge strane, rad opušta dušu i čisti tijelo od bolesti“ rekao je Husein, koji je i društveno aktivan kroz Udruženje starijih osoba ”El-Vefa“.