Svijet

Pala pljačkaška grupa iz BiH koja je “operirala” po Austriji

Tri osobe su lišene slobode u međunarodnoj operativnoj akciji kodnog naziva “Kod” usmjerenoj na procesuiranje izvršilaca teških krađa na području Austrije.

FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Akciju realizuje Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, a u saradnji sa policijskim upravama Istočno Sarajevo, Bijeljina i Zvornik.

“U ovim aktivnostima izvršeni su pretresi na osam lokacija”, saopćeno je iz MUP-a RS.

U akciji su lišene slobode tri osobe. Predmeti istrage su V. J., B. K., S. M., S. N. i G. S., a pretresi su izvršeni na lokacijama koje koriste ove osobe, navode iz MUP-a Srpske.

Prilikom pretresa pronađeno je oružje, municija, skupocjeni satovi, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret.

“Nakon završenih aktivnosti, S. M., S. N. i G. S. će uz izvješaj o počinjenim krivičnim djelima teška krađa i nedozvoljena proizvodnja i promet oruzja ili eksplozivnih materija biti sprovedena u Okružno javno tužilaštvo i predata u nadležnost postupajućeg tužioca, dok je za V. J. i B. K. raspisana potjernica”, navode iz MUP-a RS.