Sarajevo

Pacijenti nezadovoljni, čeka se satima! Bosnainfo saznaje šta se dešava u Vrazovoj na školskom dispanzeru

Nezadovoljni pacijenti i to svaki dan, dugotrajna čekanja i nedostatak medicinskog osoblja je slika zdravstvenih ustanova u gotovo svim bh. gradovima.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Stanje je zabrinjavajuće i u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo.

U OJ Dom zdravlja Centar, poznatoj kao Vrazova zabilježene su ovih dana gužve i dugotrajna čekanja.

Neki pacijenti su nam se požalili kako se na školskom dispanzeru liječe i djeca i stari, iako to ne bi smjelo da bude tako, navodno su imali i zakazan termin kod doktorice, čekali su i više od dva sata da budu primljeni.

Tragom ove informacije kontaktirali smo Dom zdravlja kako bismo provjerili šta se dešava.

Za Bosnainfo ispred OJ Dom zdravlja Centar Lejla Moćević, stručni saradnik za odnose s javnošću pojasnila je kako na školskom dispanzeru ne rade po principu naručivanja pacijenata, roditelji dovedu djecu, predaju knjižicu i čekaju red.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Dr. Maglajlija, specijalista školske medicine je na bolovanju, šef OJ jedinice dr. Kečo u periodu od 08.00-10:00 sati pomaže kolegi na školskom dispanzeru te nakon toga se vraća u Službu porodične medicine da nastavi rad sa svojim naručenim pacijetima.

Pročitajte još

Konkretno što se današnjeg dana tiče, od ranije je bilo par odraslih pacijenata naručenih u naznačenom periodu kada je doktorica Kečo pomagala školski dispanzer, isti su se javili na dodijeljeni termin te potražili doktoricu.

Vjerujem iz tog razloga da ste dobili informaciju kako prostorije nisu odvojene i da su roditelji reagovali, a dr. Kečo je iz najbolje namjere dva sata prešla na školski dispanzer, pacijenti doktorice su od ranije bili naručeni, ne možemo predvidjeti kada se neko od ljekara neće pojaviti na poslu iz opravdanih razloga, bolesti, povreda da bi smo mogli korigovati termine”, pojasnila je Moćević za Bosnainfo.

Praćenje pacijenata olakšala bi i digitalizacija zdravstvenog sistema koje naravno nema. O njoj se govori još od 2019. godine. Građanima bi osigurala jednostavnu i efikasnu uslugu, pogotovo pacijentima koji imaju svakodnevnu terapiju, a značilo bi to i smanjenje gužvi.

Kako ističe Moćević i dom zdravlja Vrazova ima veliki problem sa kadrovima, nedostaje medicinskog osoblja kao i ljekara.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Što se tiče kadra, mi smo ispred Ustanove više puta ukazivali na nedostatak specijalista. Planiranje dodatne edukacije kadra, konkretno specijalističkih usavršavanja je veliki proces koji zahtjeva planiranje čak decenije unaprijed.

Trenutna situacija je posljedica neodgovornih struktura godinama unazad u Kantonu Sarajevo, gdje se ovom vidu problematike očigledno nije pridavao veliki značaj, sada imamo naslijeđeni sistem koji pokušavamo ispraviti za nove generacije koje dolaze“, kazala je Moćević za Bosnainfo.

Nedavno je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost za popunu velikog broja upražnjenih radnih mjesta po kantonalnim preduzećima, javnim ustanovama i ministarstvima, ali i ti konkursi su tema za sebe, uglavnom se primaju mladi kadrovi na tri mjeseca bez mogućnosti produženja ugovora.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije