Magazin

Ovo su najzdravije vrste povrća: Uvrstite ih u ishranu

Povrće bi trebalo biti dio svakodnevne ishrane jer osigurava važne nutritijente poput prehrambenih vlakana, antioksidansa te vitamina i minerala.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ishrana bogata povrćem može smanjiti rizik od određenih zdravstvenih stanja poput srčanih bolesti i moždanog udara.

Dijetetičarka Elizabeth Shaw pojasnila je za Eat This, Not That koje su najzdravije vrste povrća koje bi trebalo uvrstiti u ishranu. Među njima se izdvaja artičoka kao povrće sa najviše vlakana. Visok sadržaj vlakana može pomoći u mršanju, dok antioksidansi i fitonutrijenti u artičokama podržavaju imuni sistem i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Također, cvekla je namirnica koja izaziva podijeljena mišljenja zbog svog okusa, ali se nalazi među najzdravijim povrćem. Bogata je vlaknima i antioksidansima te pruža mnoge prednosti za cjelokupno zdravlje.

Pročitajte još

Prokulice su postale popularno povrće koje ima visoku gustoću hranjivih tvari. Njihova zdravstvena prednost je što sadrže spojeve koji štite stanice i imaju antikancerogena svojstva pa su usmjerene na prevenciju bolesti.

Osim toga, mrkva je povrće koje je zdrava alternativa za grickalice, a može se koristiti u salatama, supama i desertima poput energetskih kuglica. Odličan izvor proteina i vlakana je grašak koji sadrži fitohemikalije koje pomažu u borbi protiv raka, smanjuju holesterol i pružaju antioksidativne prednosti.

Špinat je također jedna od najzdravijih vrsta povrća koji sadrži nitrate koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska. Ova namirnica je niskokalorična i može se konzumirati na razne načine, u supama, smoothiejima, muffinima, salatama i kao prilog jelima.

Batat se ističe sadržajem antioksidansa I beta-karotena koji podržavaju zdravlje očiju i imuniteta, a može se pripremati tokom cijele godine.Rukola je povrće bogato fitonutrijentima koji pružaju antioksidativne prednosti, a može se jesti u salatama, supama i smoothejima. Odlična je za kombinovanje sa mesom kako bi napravila ravnotežu i učinila obrok lakšim.