Zdravlje

Ovo su 2 najbolja čaja za oštećenu i masnu jetru, a tako rijetko ih pijemo

Masnoća u jetri može dovesti do oštećenja jetrenih stanica i smanjenja njene funkcionalnosti

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Jetru opravdano nazivamo centralnim laboratorijem našeg organizma zbog brojnih funkcija koje obavlja u tijelu, od razgradnje hrane i pretvaranja u energiju do filtriranja štetnih tvari iz krvi. No, kao i ostali organi u našem tijelu jetra je također podložna raznim oštećenjima.

Masna jetra često ne uzrokuje očite simptome u ranim fazama. Međutim, kako bolest napreduje, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

umor i iscrpljenost

bol ili nelagoda u gornjem desnom dijelu trbuha mogu se javiti kao posljedica povećanja jetre

gubitak apetita ili osjećaj sitosti nakon malih obroka

mučnina i povraćanje javljaju se s težim oblicima masne jetre

povećanje tjelesne mase

bolovi u zglobovima također mogu biti povezani s upalnim procesima koji se javljaju kod masne jetre.

Danas su bolesti jetre u porastu, a dobra vijest je da se 90 posto njih može spriječiti. Evo kako:

Pročitajte još

smanjenje unosa alkohola

uravnotežena prehrana

redovna tjelovježba

izbjegavanje toksina uključujući rekreativne droge

izbjegavanje kontakta s krvlju drugih što može rezultirati virusnim hepatitisom.

Ovom popisu možete dodati i onaj iz prirode, a to su biljni čajevi nisu samo ukusan napitak, već ima i mnoge zdravstvene prednosti. Među ostalim, pospješuju rad ovog važnog organa.

Korijen čička

Jedna od najpoznatijih biljaka za podršku jetri je čičak. Najljekovitijim dijelom ove biljke smatra se njen korijen, riznica flavonoida i antioksidansa odnosno silimarina, skupine spojeva koji djeluju kao antioksidansi, smanjujući upalu i štiteći jetru od oštećenja, a mogu usporiti napredovanje bolesti jetre poput hepatitisa. Čičak sadrži i visoke koncentracije minerala kalcija, kroma, bakra, željeza, magnezija, cinka, kao i vitamine A, B, C i E. Čaj od ove biljke koju neki smatraju korovom, također pomaže u zaštiti jetre od oštećenja alkoholom, zbog čega se tradicionalno koristi kao lijek za mamurluk, piše Jutarnji.hr.

Čaj od sladića

Čaj od sladića ili slatkog korijena pruža mnoge dobrobiti za zdravlje, uključujući podršku jetri. Kao i kod čička, sladić djeluje protuupalno i pomaže u zaštiti jetre od posljedice prekomjernog konzumiranja alkohola. Njegova glavna aktivna komponenta je glicirizin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva te sprječava razvoj virusa i bakterija zbog čega se svrstava i u prirodne antibiotike.