Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi to trebalo da se promijeni.
Istraživanja pokazuju da likopen, koji se nalazi u paradajzu, može sprečiti razvoj ćelija raka, posebno raka prostate, želuca i debelog creva. Takođe je korisno znati da se kuhanjem paradajza povećava nivo likopena u poređenju sa sirovim paradajzom.
Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.
Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza takođe će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom.
Paradajz može smanjiti štetu izazvanu konzumiranjem duvana zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.
Ako pokušavate da smršate, paradajz će vam biti od velike pomoći. Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitim i u potpomaže da se salo topi bolje.
Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan, piše Krstarica.