Magazin

Ovo morate probati: Slana jela sa ljetnim voćem

Kako koristiti ljetno voće – kajsije koje odbijaju omekšati, trešnje, smokve… – u slanim jelima? U sirovom stanju, koštuničavo voće često može razočarati – rijetko se može uhvatiti, recimo, breskva ili kajsija u svom savršenom trenutku.

FOTO: ILUSTRACIJA / UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA / UNSPLASH

Iz tog razloga, pekar Dee Rettali za Guardian predlaže izlaganje toplini.

„Kaselice pečene sa kaparima su dobre, a zaista su fine sa rižom ili sjeckanom salatom“, kaže suosnivač Fortitude Bakehouse u Londonu. Ne može ni jednostavnije: otkoštiti i prepoloviti voće, pa ih stavite u rernu sa malo vode i ulja i pecite dok ne omekšaju. Kada se dovoljno ohlade za rukovanje, isjeckajte ih na male komadiće, a zatim „uzmite dobre kornišone i kapare, sitno ih nasjeckajte s morskom soli i crnim biberom, pa promiješajte kroz voće“.

Kajsije bi takođe mogle da se nađu u marokanskoj piti od pastile.

“Skuhajte ih, a zatim ih premažite bademima i mentom”, kaže Rettali. “To je fantastično jelo za večeru.”

U međuvremenu, kada su trešnje u pitanju, možemo pogledati i dalje na istok, sa zaalukom, vrstom salate od patlidžana. Prvo, kaže Rettali, “napravite dresing tako što ćete pržiti sušeni paradajz, trešnje, slatku papriku i puno bibera”. Patlidžane pouljiti, pa isjeckati i prebaciti u tavu sa limunovim sokom, maslinovim uljem i bijelim lukom te kuhajte dok ne postane kao pasta”. Ubacite mješavinu trešanja i paradajza, i to se odlično jede sa fetom.

Za Joshuu Overingtona, kuhara/vlasnika Mýsea u Yorkshireu, smokve se mogu koristiti u bezbroj jela – “sa raznim proteinima, u salatama, ili čak u konzervama”. Njemu je omiljena stvar da ispeče prepolovljene smokve sa slatkim lukom, krepkim začinskim biljem [ruzmarinom ili žalfijom, recimo] i malo balzamiko sirćeta i maslinovog ulja, dok se ne karameliziraju i ne postanu ljepljive”. Možete čak koristiti i lišće.

“Koristite ih za umotavanje mesa prije kuhanja – djeluju kao savršena folija za masno meso poput patke ili – ili suhe listove za čaj od listova smokve ili napravite limunadu.”

Zatim, naravno, slijede dani salate. Saradnik Guardiana Ravinder Bhogal preporučuje salatu prelivenu lubenicom natopljenom ružinom vodicom ili sjeckanim grilovanim breskvama Eda Smitha iz njegove knjige Crave, koju kombinuje s bosiljkom, maslinovim uljem, pistacijama i limunovim sokom, na burrati. Alternativno, pretvorite prezasićenost jagodama u Rettalijev trenutni dresing: “Stavite balzamiko, bosiljak, puno jagoda, soli i bibera kroz blender sa malo vruće vode”, a zatim umiješajte kus-kus, kvinoju ili Rettalijevo zrno raži koje volite s parom nasjeckanog soka.

Moja majka bi takođe pravila salatu od jaja sa prelivom od malina i narandže“, prisjeća se. “To je tako u stilu1970-ih, ali tako prekrasno.”

Prihvati notifikacije