Musaku od patlidžana ili tikvica su mnogi voljeli jesti u doba Jugoslavije, a mi vam donosimo recept iz prošlosti.
Sastojci za 4 osobe:
40 dag patlidžana ili tikvica
1 dag soli
4 dag brašna
2 jaja
ulje za prženje
Nadjev:
2 supene kašike ulja
2 dag luka
24 dag svježe nemasne junetine
1 češnjak
voda ili supa
sol
papar
zeleni peršin
Preliv:
2 žumanjka ili 2 cijela jaja
2 dl pavlake
Priprema
Patlidžane ili tikvice ogulimo, narežemo na kockice (1 cm), posolimo, uvaljamo u brašno i jaja i ispržimo na ulju. Na dno lima za pečenje poredamo sloj prženih patlidžana ili tikvica, prekrijemo slojem nadjeva, preko njega opet sloj patlidžana ili tikvica. Tako slažemo otprilike 4 cm visoko. Prelijemo mješavinom pavlake, žumanjaka ili cijelih jaja i pečemo na srednjoj temperaturi.
Priprema nadjeva: Na ulju popržimo nasjeckani luk, dodamo mljeveno meso i zdrobljeni češnjak. Promiješamo i dolijemo 1/2 dl tople vode ili supe i pirjamo 1/4 sata. Na kraju prema ukusu solimo i paprimo.
Priprema preliva: Žumanjke umutimo u pavlaci. Za preliv možemo upotrijebiti i bešamel umak.
Prije serviranja musaku obilno pospemo sjeckanim zelenim peršinovim listom.