Magazin

Ovo jelo je bilo omiljeno u bivšoj Jugoslaviji, evo kako se pravi

Sjećate li se ovog jela koje su vam bake/nane i mame pripremale?

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Musaku od patlidžana ili tikvica su mnogi voljeli jesti u doba Jugoslavije, a mi vam donosimo recept iz prošlosti.

Sastojci za 4 osobe:

40 dag patlidžana ili tikvica

1 dag soli

4 dag brašna

2 jaja

ulje za prženje

Nadjev:

2 supene kašike ulja

2 dag luka

24 dag svježe nemasne junetine

1 češnjak

voda ili supa

sol

papar

zeleni peršin

Preliv:

2 žumanjka ili 2 cijela jaja

2 dl pavlake

Priprema

Patlidžane ili tikvice ogulimo, narežemo na kockice (1 cm), posolimo, uvaljamo u brašno i jaja i ispržimo na ulju. Na dno lima za pečenje poredamo sloj prženih patlidžana ili tikvica, prekrijemo slojem nadjeva, preko njega opet sloj patlidžana ili tikvica. Tako slažemo otprilike 4 cm visoko. Prelijemo mješavinom pavlake, žumanjaka ili cijelih jaja i pečemo na srednjoj temperaturi.

Priprema nadjeva: Na ulju popržimo nasjeckani luk, dodamo mljeveno meso i zdrobljeni češnjak. Promiješamo i dolijemo 1/2 dl tople vode ili supe i pirjamo 1/4 sata. Na kraju prema ukusu solimo i paprimo.

Priprema preliva: Žumanjke umutimo u pavlaci. Za preliv možemo upotrijebiti i bešamel umak.

Prije serviranja musaku obilno pospemo sjeckanim zelenim peršinovim listom.