Magazin

Ovo je najzdravije jelo na svijetu: Topi salo i jača organizam, a može se ponijeti i na posao

Zob ili ovas je jedna od najzdravijih žitarica na svijetu.

FOTO: RECEPTIBALKANA.NET/PRINTSCREEN
FOTO: RECEPTIBALKANA.NET/PRINTSCREEN

Danas pričamo o ovsenoj kaši koju nutricionisti smatraju najzdravijim doručkom. Ali ovde nije riječ o ovsenoj kaši kakvu mi poznajemo. Prava ovsena kaša je ona dobijena mljevenjem cijelog zrna ovsa. Ovas možete naći u svakoj radnji zdrave hrane ili na pijaci.

Možete ga spremiti tako što ćete ga prvo skuhati, a potom samljeti , a možete ga ostaviti i u zrnu.

Postoje dvije varijante ovog doručka:

Slani – kuhano jaje, sir, pavlaku, urdu, bilo koja kombinacija

Slatki – suho grožđe, med, jabuku, cimet, kakao.

Evo zašto je dobro da svako jutro započnete ovim doručkom:

Podstiče rad crijeva

Pročitajte još

Vlakna koja se nalaze u zobi pomažu u čišćenju crijeva, podstičući zdravu probavu. Pomažu i da se poboljša sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta tako što obezbjeđuje da hrana dođe do mjesta gdje treba da ide u određenom vremenskom periodu.

Njeguje zdravlje srca

Istraživanja dokazuju prednosti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što su koronarna bolest srca. Atioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine ovo odličnim izborom za doručak za one koji treba da smanje nivo lošeg holesterola.

Smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Sprovedena su istraživanja na 2 miliona ljudi u Evropi koja su pokazala da visok nivo dijetetskih vlakana mogu da spreče razvoj raka debelog crijeva. Da biste izbjegli ovu opaku bolest, jedite što više zobenih kaša.

Snižava krvni pritisak

Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lijekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smjela da zamijeni lijekove.

Reguliše šećer u krvi

Primarno rastvorljivo vlakno u zobi poznato kao beta glukan, djelimično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jaka zdravstvena svojstva. Jedan od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rezistenciju na insulin kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.

Pomaže pri regulaciji telesne težine

Ljudi koji su stalno na dijetama imaju problem da smršaju jer konstantno osjećaju glad, pa pribjegavaju nezdravim grickalicama. Ovsena kaša stvara osećaj sitosti duži deo dana, a organizam čisti od toksina. Na primjer, ako za doručak pojedete ovsenu kašu od kvalitetnog ovsenog brašna, nećete biti gladni do ručka kada možete i treba da jedete nešto kuvano i kvalitetno.

Način pripreme zobene kaše:

Kupite zob u zrnu i potopite ga preko noći u čistu, hladnu vodu. Ujutru ga kuhajte oko 15 do 20 minuta do se potpuno ne raskuhaju zrna (kao kod kuhanja pšenice). Dodajte mu sastojke po izboru i doručkujte zdravo.

Slatki doručak:

Potrebno: 1 šolja zobi; 4 šolje mlijeka; 1 kašika meda; 1 kašičica cimeta; 2 kašike suhog grožđa. Sve stavite u činiju, poklopite i ostavite preko noći u frižideru.

Ujutru stavite u tiganj ili šerpu i kuhajte oko 15ak minuta dok se smesa ne zgusne, a zob dobro raskuha.