Izbjegavanje voća i povrća koji su najviše tretirani pesticidima je važan korak ka zdravijem životu, a jagode i špinat sadrže najviše otrova.
Voće i povrće su ključne komponente zdrave ishrane, ali je jednako važno da budu bezbjedni za jelo – što znači da su čisti od prljavštine i pesticida.
Svake godine od 2004. godine, Radna grupa za životnu sredinu (EVG), neprofitna organizacija koja ima za cilj da učini životnu sredinu zdravijom, rangira neorganske proizvode sa najviše pesticida koje nazivaju „12 prljavih“.
„Ove godine, utvrđeno je da je 75 procenata svih uzorkovanih konvencionalnih svježih proizvoda sadržalo ostatke potencijalno štetnih pesticida“, navodi EVG. „Ali za kod onih koji su ušli u „12 prljavih“, ogromnih 95 procenata uzoraka sadrži pesticide“, prenosi CNBC.
Jagode i špinat ponovo su zauzeli prva dva mjesta na ovogodišnjoj listi. Posebno treba obratiti pažnju i na „veliki skok“ grožđa.
„Neki pesticidi su u studijama na ljudima povezani sa problemima koji uključuju pobačaje, urođene mane i smetnje u učenju ili razvoju kod djece“, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, piše nova.rs.
Zato obratite pažnju na kompletnu listu od voća i povrća sa najvećim količinama pesticida:
Jagode
Špinat
Kelj, raštan…
Grožđe
Breskve
Kruške
Nektarine
Jabuke
Babura i ljuta paprika
Trešnje
Borovnice
Buranija
Uvijek voće i povrće dobro operite prije konzumacije, najbolje sa sodom bikarbonom pa tek onda jedite!