Magazin

Ova promjena na jajima otkriva da su štetna za jelo, ako je primijetite bolje ih odmah bacite

Stručnjaci oduvijek upozoravaju da jaje ponekad može biti dom za opasne bakterije

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Iako su jaja izuzetno zdrava s obzirom na to da jačaju imunološki sistem, neophodno je da budu svježa.

Jaje sadrži oko 212 mg dobrog holesterola koji pomaže regulaciji nivoa lošeg. Žumance također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.

Dakle, ipak treba paziti da im nije istekao rok trajanja kako biste izbjegli zdravstvene tegobe. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA), savjetuje da je potrebno zaštititi se i provjeriti da li je jaje pokvareno prije jela.

Ako je bjelance poprimilo nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savjetuju stručnjaci iz USDA-e. Promjena u boji, koliko god suptilna bila, može da sugeriše da se radi o pokvarenoj namirnici, što je posljedica bakterije Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.

Osim boja koje smo naveli, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge vidljive promjene. Dakle, može doći do promene mirisa, a bjelance može da poprimi i zelenkastu boju, piše Krstarica.