Ali, da li ste znali da grožđice mogu imati više hranljivih materija nego grožđe? Tako je. Prema informacijama koje je objavio Univerzitet Berkli, grožđice imaju skoro tri puta veći antioksidativni kapacitet od crnog i bijelog grožđa, te su jedan od najbogatijih izvora antioksidanasa od svih namirnica. A hranljive materije su još koncentrisanije kada se voće osuši, piše Stil.kurir.rs.
A sa svim tim koncentrisanim hranljivim materijama, stručnjaci su otkrili da je njihovo potapanje u vodu vrlo korisno. Kada se potope u vodu, te hranljive materije se stavljaju u tečnu formu koja im omogućava da ih tijelo brže apsorbuje – čak i povećavajući sadržaj antioksidanata. Konzumiranje vode od suvog grožđa povećava sposobnost grožđica da očiste jetru, i one se brzo kreću kroz probavni sistem pune antioksidansima koji izbacuju toksine.
Temeljno očistite 150 grama grožđica. Zatim dodajte grožđice u 2 šolje vode koje treba da kuvate 20 minuta. Ostavite suvo grožđe u toj vodi preko noći. Ujutru procijedite vodu iz grožđica i popijte je na prazan stomak. Radite to nekoliko dana, a vaša će jetra biti očišćena od toksina i spremna da obavlja svoj veoma važan posao, piše Krstarica.
(Grand)