Magazin

Ova čokolada ima najduži rok trajanja, a ova će se najbrže pokvariti

Kada nam se jede nešto slatko, često se dogodi da posegnemo za tom čokoladom koja nam u špajizu ili u stražnjem dijelu kuhinjskog ormarića stoji već neko vrijeme pa je sasvim normalno zapitati se - može li se čokolada pokvariti?

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Iako i čokolada, kao i svaki proizvod, ima rok trajanja koji je otisnut na pakovanju, dobra vijest je da čokolada ima relativno dug vijek trajanja i ne kvari se brzo. Naravno, ako je pljesniva ili ima loš okus ili miris, to znači da biste ju trebali baciti, no evo koliko dugo ona može trajati.

Tamna čokolada ima najduži rok trajanja

Nema svaka čokolada isti rok trajanja. Ljubitelji tamne čokolade mogli bi se posebno razveseliti jer će tamna čokolada duže zadržati svoju kvalitetu u odnosu na druge čokolade. Tamna čokolada ima rok trajanja od čak dvije godine, mliječna čokolada godinu dana, a bijela čokolada oko šest mjeseci, piše index.hr.

Zašto tamna čokolada duže zadržava svoju kvalitetu? Tajna je u čokoladnom likeru ili kakao likeru – to je čisti kakao u tekućem ili polukrutom obliku koji se proizvodi od zrna kakaovca koja su fermentirana, osušena, pečena i odvojena od ljuske, a koristi se za izradu čokolade.

Iako se i mliječna čokolada radi s ovim likerom, ona sadrži mlijeko zbog kojeg se može brže pokvariti. S druge strane, bijela čokolada ima najkraći rok trajanja jer uopće ne sadrži čokoladni liker.

Kako produžiti rok trajanja čokolade?

Nikako se ne preporučuje da čokoladu stavljate u frižider – vlaga u hladnjaku može uzrokovati promjenu boje ili kristalizaciju šećera, što će samo pogoršati okus čokolade. Umjesto toga, čokoladu dobro zamotajte i čuvajte na tamnom mjestu s niskom količinom vlage koje nije pretoplo kako se čokolada ne bi otopila, ali ni prehladno.

Također je dobra ideja čokoladu držati podalje od namirnica neugodnih mirisa kako ne bi pokupila neželjene okuse. Ako, pak, u domu nemate takvo mjesto na kojemu biste mogli držati čokoladu, onda ju čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi, a kada je izvadite iz hladnjaka, ostavite je da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 do 20 minuta.

Koliko je sigurno jesti staru čokoladu?

Osim ako je pljesniva ili ako ima loš okus ili miris, čokoladu je sigurno jesti. Naravno, neće biti iste kvalitete kao kad je tek kupljena pa ako vam to smeta, uvijek je možete iskoristiti za neki fini desert – od nje napravite fini čokoladni kolač ili kuglof od čokolade, a možete je i razlomiti i staviti u smjesu za kekse.