Svijet

Osude Izraela zbog fotografija zarobljenih Palestinaca u donjem rublju

Izraelska televizija je u četvrtak objavila snimku navodnih pripadnika Hamasa kako skinuti do gola i s povezom preko glave sjede na ulici u Gazi.

FOTO: EPA/ATEF SAFADI
FOTO: EPA/ATEF SAFADI

Visoki dužnosik Hamasa osudio je u petak Izrael za “gnusan zločin nad nevinim civilima” nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije zarobljenih Palestinaca u donjem rublju.

Izzat El-Reshiq, koji je u egzilu, pozvao je međunarodne organizacije za ljudska prava da interveniraju kako bi se saznalo što se dogodilo ljudima s fotografija i pomognu da ih se oslobodi.

Međunarodni odbor Crvenog križa je zaopštio da je zabrinut zbog objavljenih fotografija i istaknuo da se prema zatvorenicima treba ponašati humano u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian na društvenoj mreži X je također kritizirao Izrael “zbog barbarskog odnosa prema nevinim zarobljenicima i civilima”.

Izraelska televizija On je u četvrtak objavila snimku navodnih pripadnika Hamasa kako skinuti do gola i s povezom preko glave sjede na ulici u Gazi.

“Govorimo o pojedincima koji su se predali u Jabaliji i Shejaiyji (u gradu Gazi), Hamasovim uporištima”, izjavio je izraelski vojni glasnogovornik Eylon Levy upitan o spornim fotografijama.

“Govorimo o vojno sposobnim muškarcima u prostorima koje su civili trebali napustiti prije više sedmica”, dodao je.

Prihvati notifikacije