BiH

Opet po džepu građana: Očekuje se novo poskupljenje goriva u BiH

Zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu građane Bosne i Hercegovine očekuje novo poskupljenje goriva.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
Ilustracija

Distributeri u oba entiteta ističu da je poskupljenje od pet do 10 feninga neminovno i da će korekcija zavisiti od isteka zaliha. Građani su ogorčeni jer očekuju da će poskupljenje goriva uzrokovati talas poksupljenja i dugih roba i usluga.

Pročitajte još

Na benzinskim pumpama u RS-u nove cijene nafte i nafnih derivata. Prije nekoliko dana gorivo je poskupjelo za 10 feninga. Distributeri iz oba entiteta imaju lošu vijest za vozače. Očekuje ih novi rast cijena od 5 do 10 feninga.

Udruženju za zaštitu potrošača učestala poskupljenja goriva smatraju neopravdanim. Pitaju šta je sa zalihama kada dižu cijene na pumpama čim skoče na svjetskoj berzi.

„Ovo će biti itekako dobar izgovor mnogim da u narednom periodu podignu cijene i biće mnogo posla za inspekcijske organe. Svjedočimo godinama unazad da je lakše platiti kaznu nego vratiti cijene na prethodne.“, izjavila je Murisa Marić, predsjednica udruge za zaštitu potrošača “Don”. 

Federalnom udruženju distributera nafte i naftnih derivata ističu da cijene treću nedjelju rastu na svjetskom tržištu i da tek narednih dana planiraju neminovno povećanje na pumpama u Federaciji, piše BHRT.

“Postoje pumpe koje troše jednu cisternu mjesečno, a postoje one koje troše dvije sedmično.Ono brzinom kako budu zalihe trošili jer se cijena formira zatečena cijena zaliha plus dozvoljena marža od 25 feninga. Svaka pumpa kako bude trošila zalihe tako će formirati nove cijene.”, rekao je Milenko Bošković.

U oba Udruženja distributera nafte i naftnih derivata ističu da su marže distributera ispod dozvoljenih 25 feninga po litru, te da od tempa potrošnje zaliha zavisi kada će doći do poskupljenja.

Prihvati notifikacije