BiH

G7: Nećemo dopustiti destabilizaciju BiH

"Odlučno odbijamo svaki pokušaj unutrašnjih ili vanjskih aktera da potkopaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.- izjavili su iz G7.

zemlje g7
FOTO: ANSA. IT

U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za podršku vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji”, stoji u kominikeu grupe najrazvijenijih država svijeta, javlja Politicki.ba.

Ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Japana, te visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, uz domaćina Italiju, održali su danas veliki sastanak.

U obimnom dokumentu, Bosna i Hercegovina dobila je posebno mjesto.

Vodeći ljudi najbogatijih i najjačih država svijeta ističu da su iznova posvećeni “sigurnosti, ekonomskom prosperitetu i evropskoj perspektivi šest zemalja zapadnog Balkana kao ključnoj investiciji za mir i stabilnost”.

Ističemo važnost unapređenja neophodnih unutrašnjih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala, nezakonitog finansiranja i korupcije, stoji u kominikeu.

“U potpunosti podržavamo dalji napredak u regionalnoj saradnji i integraciji, uključujući implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta, i ohrabrujemo lokalne političke elite da naprave odlučujući napredak u regionalnom pomirenju. U tom cilju, pozivamo Kosovo i Srbiju da bez daljeg odlaganja implementiraju Sporazum o putu normalizacije i Aneks za njegovu implementaciju usvojen 2023. Pozivamo obje strane da se konstruktivno angažuju u okviru dijaloga uz posredovanje EU, uzdržavajući se od provokacija, zapaljive retorike i nekoordiniranih akcija”, stoji u saopćenju.

BiH je dobila poseban tretman.

zapadni balkan
FOTO: POLITIČKI.BA

“Pozivamo sve strane u Bosni i Hercegovini da ostave po strani retoriku koja izaziva podjele i raspiruje strasti, da izbjegnu bilo kakav čin koji bi mogao destabilizirati zemlju i da se fokusiraju na unutrašnje reforme koje bi zemlju približile ostvarenju njenih evroatlantskih aspiracija.

Pozdravljamo odluku Evropskog vijeća u martu 2024. da otvori pregovore za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Podržavamo mandat visokog predstavnika Christiana Schmidta”, stoji u kominikeu G7.